Xinhua News Agency.All Rights Reserved

Chinese leider Xi Jinping: "Wie ons wil intimideren, zal botsen op een muur van staal"

Tijdens een massale viering van 100 jaar Communistische Partij in China heeft partijleider en president Xi Jinping een erg agressieve waarschuwing geuit aan het buitenland: "De tijd dat China zich liet intimideren of de les lezen, is voorbij". Dat lijkt vooral gericht op het Westen, maar ook op andere landen in Azië zoals India.

Het communistische regime in China heeft kosten noch moeite gespaard om de 100e verjaardag van de oprichting van de partij te vieren. Zoals gebruikelijk is dat erg geregisseerd van bovenaf. Op het Tiananmenplein in de hoofdstad Peking waren 70.000 mensen bijeengekomen om de toespraak van de Chinese leider Xi Jinping te horen.

Wij zullen geen gepreek meer aanvaarden van diegenen die denken ons de les te kunnen spellen

De Chinese leider Xi Jinping

Vanop de Tiananmen-poort voor het voormalige keizerlijke paleis hield Xi een opmerkelijke toespraak. Uiteraard had hij lof voor de communistische partij die volgens hem China uit de armoede en de vernedering gehaald heeft. Hij wil ook de Chinese invloed en militaire macht versterken, maar de communistische partij moet volgens hem wel een sterke controle over het leger behouden. (Lees verder onder de foto).

Yomiuri

Xi uitte ook een sterke waarschuwing aan het buitenland: "De tijd dat China zich liet intimideren is voor altijd voorbij. Wij zullen geen gepreek meer vanuit het buitenland tolereren en wie dat toch probeert, zal botsen op een muur van staal van 1,4 miljard mensen", luidde het.

Ten slotte herhaalde Xi eerdere beloften dat Taiwan (Republiek China) aangehecht moet worden. Dat is niet nieuw, maar China toont zich steeds agressiever in die richting en analisten sluiten een oorlog niet langer uit. De opmerking over "soevereiniteit en territoriale integriteit" slaat echter ook op Chinese claims in de Zuid-Chinese (tegen Zuidoost-Azië) en Oost-Chinese Zee (tegen Japan) en in de Himalaya (tegen India).

(Lees verder onder de foto).

Yomiuri

Hoe groot is die dreiging?

De toespraak van president Xi was zowel voor binnen- als buitenlands gebruik. Voor zijn eigen mensen wil hij zich als een sterke leider tonen, zowel tegenover het buitenland als tegen dissidenten in eigen land of rivalen binnen het communistische regime (want die zijn er ook nog).

De boodschap naar buiten is duidelijk: Xi wil geen "gezeur" van het Westen over het gebrek aan mensenrechten en vrije meningsuiting in China, over de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang, van Tibet en het democratische protest in Hongkong en al evenmin over de territoriale claims op zee of in de Himalaya. Ook inzake handelsconflicten en sancties wil het sterke China niet passief blijven.

De agressieve toon van vandaag is wel in contrast met meer verzoenende uitspraken van diezelfde Xi enkele weken geleden. Toen riep hij zijn land op om "een liever en meer bescheiden imago" in het buitenland te cultiveren om zo "meer vrienden te maken en dus meer invloed te verkrijgen".

China is opnieuw een grootmacht die invloed wil en kan projecteren, maar het steeds assertievere buitenlandse beleid wekt ook steeds meer verzet op. Andere grote naties zoals de Verenigde Staten, Europa, Australië, Japan en India om er maar enkele te noemen sluiten steeds meer de rangen tegen China, zowel economisch als strategisch. Hoe meer China met de vuist op tafel slaat, hoe sterker de band tussen die staten wordt. Kleinere landen die zich bedreigd voelen, zouden zich dan of plooien naar Peking of aansluiten bij de "containment" of indamming van Chinese invloed door de andere grootmachten. De term "Koude Oorlog" valt steeds meer.

Niet iedereen viert feest: hier protest met een Britse vlag tegen de overdracht van Hongkong aan China.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen