© Jonas Verhulst

Eerste Afrikaanse maraboes geboren in Zoo Antwerpen: "Ook primeur voor ons land"

In de zoo van Antwerpen zijn voor het eerst twee Afrikaanse maraboes uit het ei gekropen. Volgens de dierentuin gaat het ook om een primeur voor België. Maraboes zijn kaalhoofdige waadvogels, familie van de ooievaar, en worden beschouwd als een van de lelijkste diersoorten, maar volgens de Zoo maakt dat hen net zo "mooi en uniek".

De waadvogels hebben een kenmerkend uiterlijk met hun rozige hoofd en sprietharen, grote snavel en hangende keelzak. “Ook de kleintjes zijn gigantisch lelijk, maar dat maakt hen net zo mooi en uniek!”, vertelt verzorgster Lynn vol passie.

Ook de kleintjes zijn gigantisch lelijk, maar überschattig!

Verzorgster Lynn

De kolonie Afrikaanse maraboes in de moerasvolière van de Antwerpse zoo telt zes volwassen dieren, van wie er onlangs vier geslachtsrijp werden. Er vormden zich twee koppeltjes en bij een daarvan is het dus tot een succesvolle voortplanting gekomen. "De keelzak dient niet alleen om te imponeren en elkaar te verleiden, hij ondersteunt de snavel en doet ook dienst als airco om zo de temperatuur te regelen", weet Lynn.

Anatool en Svetlana

Anatool en Svetlana verleidden elkaar en bouwden een groot nest hoog op het nieuwe nestplatform van de volière. Het nest was volgens de zoo aanvankelijk wat wankel, maar de constructie overleefde het uiteindelijk toch.  "Algauw zagen we een broedhouding bij beide dieren en na ongeveer een maand klonken er kirrende geluidjes", zegt verzorgster Lynn. "Twee kuikens braken uit het ei. Twee naakte knikkers, nog zonder de typerende hoofdharen, maar wel al voorzien van een gespikkelde keelzak."

© Jonas Verhulst

Maraboes zijn vooral aaseters, maar ze eten ook levende prooien. Ze hebben een sterke maag. In de natuur vind je ze zelfs op vuilnisbelten. In ZOO Antwerpen krijgen ze vis, ééndagskuikens, rundsvlees en insecten. De ouders braken voorverteerd voedsel op in de nest en daar pikken de kuikens het op.

Meest gelezen