EMA: "Lijkt erop dat volledige vaccinatie met alle gebruikte vaccins goed beschermt tegen deltavariant"

Wie volledig gevaccineerd is met één van de vaccins die in Europa gebruikt worden, lijkt goed beschermd te zijn tegen de deltavariant van het coronavirus. Dat zegt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) op basis van de laatste wetenschappelijke gegevens. Tegelijk vindt het EMA het nog te vroeg om een definitieve aanbeveling te geven over het gebruik van verschillende coronavaccins voor de twee noodzakelijke dosissen. 

Het Europees Geneesmiddelenagentschap geeft met de regelmaat van de klok updates over de coronavaccins. Vandaag bracht het EMA “geruststellend nieuws” over de werkzaamheid van de vaccins tegen de oprukkende deltavariant van het virus.  

“We zijn ons bewust van de ongerustheid over de snelle verspreiding van de deltavariant en andere varianten. Op dit moment lijkt het erop dat de vier vaccins die goedgekeurd zijn in de Europese Unie beschermen tegen alle virusstammen die circuleren in Europa, inclusief de deltavariant”, aldus Marco Cavaleri.

“Nieuwe data van veldonderzoek tonen dat twee doses van vaccins beschermen tegen de deltavariant. Ook gegevens van labo-onderzoek tonen dat de antilichamen van de goedgekeurde vaccins de deltavariant kunnen neutraliseren. Dat is geruststellend nieuws.”

Mixen van vaccins?

Daarnaast oordeelt het EMA dat er nog te weinig gegevens beschikbaar zijn, om een definitieve aanbeveling te geven over het gebruik van verschillende coronavaccins voor de twee noodzakelijke dosissen. Voorlopige gegevens tonen evenwel aan dat zo'n strategie haar vruchten afwerpt én veilig is, stelt het EMA.

In verschillende Europese landen wordt zo'n “mix and match”-strategie al toegepast. Daarbij krijgt iemand die bijvoorbeeld als eerste dosis het vaccin van AstraZeneca toegediend kreeg, voor zijn tweede dosis het Pfizer-vaccin. België doet daar niet aan mee. Wie in ons land zijn eerste prik met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna kreeg, krijgt voor zijn tweede dosis hetzelfde vaccin aangeboden. Enkel van het vaccin van Johnson & Johnson volstaat één dosis.

Bekijk hier de volledige persconferentie van het EMA:

Meest gelezen