Suske en Wiske in 't stad: Expo "De Antwerpse avonturen" in bibliotheek Permeke

Deze maand juli loopt in de Antwerpse bibliotheek Permeke een expo over Suske en Wiske. Bezoekers stappen er in de teletijdmachine, laten zich terugflitsen over de grenzen van tijd en ruimte en zien met eigen ogen hoe Suske, Wiske, tante Sidonia, Jerom en Lambik nu al meer dan 75 jaar lang avonturen beleven in de koekenstad.

Regelmatig duikt Antwerpen op als achtergrond of speelt de stad een hoofdrol in de dolle avonturen van Suske en Wiske. Dat is geen toeval, zegt Leen Vandersteen, dochter van Willy Vandersteen. "Mijn vader is geboren en getogen in de Seefhoek, een arme arbeiderswijk met heel wat kleurrijke figuren en hij heeft daar in zijn latere albums zeker gebruik van gemaakt. Ik denk dat dat ook een deel van het succes geweest is, mensen herkennen zich erin, het was hun eigen leefwereld. Dat heeft hem sterk geholpen in het bekend maken van Suske en Wiske."

Antwerps dialect

In de vroegste avonturen van Suske en Wiske spraken de hoofdrolspelers nog onvervalst Antwerps, de taal waarmee Vandersteen was opgegroeid. Het droeg bij aan de authenciteit, de herkenbaarheid en de populariteit van Vandersteens succesreeks. Suske en Wiske spraken de taal van het volk. En zo leerde Vandersteen zijn volk strips lezen.

Suske en Wiske-route

Van 1 tot en met 29 juli kan iedereen in Antwerpen te voet of met de fiets 10 plekken bezoeken die een rol spelen in de verhalen van Suske en Wiske en ontdekken waar de Zwarte Madam haar hoofdkwartier had of waar professor Barabas met zijn Teletransfor de Dulle Griet levend maakte. 

De expo is vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de bib van 1 juli tot en met 1 augustus.

Meest gelezen