"PFOS-waardes in landbouwproducten rond 3M geruststellend", maar voedselagentschap neemt nog extra stalen

In producten van de boeren uit de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht zijn vooralsnog geen verontrustende hoeveelheden PFOS gevonden. Dat laat het  Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) weten. Voor de zekerheid gaat het voedselagentschap extra stalen nemen van vlees, eieren en melk bij landbouwbedrijven in een straal van 15 kilometer rond de 3M-fabriek 

Jan met de pet had tot voor een maand nog niet van PFOS en - de bredere familie  - PFAS gehoord. Maar bij het FAVV controleren ze al tien jaar levensmiddelen op deze chemische stoffen die bij hoge concentraties schadelijk kunnen zijn voor de mens. 

"Bij de 450 monsters van levensmiddelen die de afgelopen jaren zijn genomen liggen alle resultaten onder de actielimieten die in 2017 werden geadviseerd door het Wetenschappelijk Comité en waarop het FAVV zijn beleid tot op heden heeft gebaseerd bij gebrek aan Europese normen", zegt woordvoerster Hélène Bonte.

Ook in landbouwproducten uit de omgeving van Zwijndrecht zijn vooralsnog geen verontrustende waardes gemeten bij stalen die werden genomen bij de gewone staalnames. “De meeste recente testresultaten hebben we binnen en ze zijn geruststellend: er zijn geen actielimieten overschreden”, verzekert Bonte. 

Extra stalen

Naar aanleiding van de vervuiling die de afgelopen weken in het nieuws is gekomen, is het FAVV begonnen met extra stalen te nemen bij landbouwbedrijven in de omgeving van de 3M-fabriek. “Op die manier willen we een nog duidelijker beeld te krijgen van een eventuele verontreiniging bij landbouwbedrijven daar”, legt de woordvoerster van het FAVV uit.

“We gaan dus stalen analyseren van verschillende levensmiddelen van landbouwbedrijven. Dat zullen vlees, eieren en melk zijn binnen een zone van 15 kilometer rond de 3M-fabriek. Daarbij zullen we werken vanuit het centrum - waarvan verwacht wordt dat de hoogste concentraties kunnen worden gevonden - naar buiten toe.”

Op deze kaart kan je zien welk gebied binnen die 15 kilometer valt en lees eronder verder:

Zelf betalen

Als in die nieuwe stalen de limieten van de toegelaten PFOS-waardes overschreden worden, zal het FAVV maatregelen opleggen. Zo kan er op basis van de resultaten beslist worden om een kring af te bakenen waarbinnen landbouwers bijkomende analyses moeten doen op hun producten als dat nodig blijkt te zijn. 

Die zullen ze dan wel zelf moeten betalen, want “volgens Europese regelgeving moet elk bedrijf waken over de veiligheid van zijn producten en er mogen vanzelfsprekend alleen veilige producten op de markt komen”, besluit woordvoerster Bonte.

Meest gelezen