© VRT Joost Joossen

"Meer weer"-expo: van "het regent kikkers" tot "onbetrouwbare spreuken", Frank Deboosere deelt 7 weerweetjes

Vanaf vandaag kan je de interactieve "Meer weer"-expo bezoeken in het Kursaal van Oostende. Daar kan je als een echte Sabine, Frank of Bram het weer presenteren tegen een groen scherm terwijl de weerkaarten achter jou verschijnen. Je kan ook foto's nemen in de 50 decors en leuke weetjes lezen van Frank Deboosere. De weerman verklapt hier al 7 wistjedatjes die je niét op de expo kan ontdekken.

1. Sneeuw kan verdwijnen als het vriest

Je zou denken dat de sneeuw verdwijnt wanneer het niet meer vriest. Maar dat is niet meteen waar. Het zou namelijk kunnen dat sneeuw sublimeert in plaats van smelt. Dat betekent dat de sneeuw in gas opgaat en verdwijnt. De temperaturen hoeven daarvoor niet boven nul te gaan. Bij een droge, zonnige dag kan de sneeuw al sublimeren. 

2. De kortste dag van het jaar is niet altijd de koudste

Dat komt omdat op 21 of 22 december de zee nog niet volledig is afgekoeld. Op die dagen staat de zon op zijn laagste punt. Maar de zee heeft een grote invloed op de Belgische temperaturen. De koudste dag van het jaar aan zee valt daardoor later dan in gebieden die ver van de zee liggen.

3. De aarde staat het dichtst bij de zon in de winter

De zon die staat niet het hele jaar door op dezelfde afstand van de aarde. Soms staat de zon dichter dan anders. De zon staat het dichtst bij de aarde in de winter. Gek, zou je denken, maar er is een gemakkelijke verklaring voor. De seizoenen zijn niet afhankelijk van de afstand van de aarde tot de zon. Wél van de zonnehoogte boven de horizon.

4. Wolken gaan niet allemaal dezelfde richting uit

Sommige mensen denken dat de windrichting op alle hoogten in de atmosfeer dezelfde is. Dat is niet zo. Hoge wolken op meer dan 5.000 meter kunnen in een andere richting waaien dan lage wolken onder de 2.000 meter. 

Bekijk hieronder hoe de wolken boven Antwerpen in verschillende richtingen gaan en lees verder onder de video:

5. Weerspreuken zijn niet altijd betrouwbaar

Weerspreuken, die bestaan al langer dan vandaag. Nog voor je naar het weerbericht kon kijken, waren er weerspreuken om het weer te gaan voorspellen. Weerspreuken die gelinkt zijn aan vaste dagen zijn niet echt betrouwbaar. De dagen van het jaar zijn namelijk niet vast verbonden met het weer. Maar weerspreuken die gebaseerd zijn op waarnemingen zoals "kring rond de zon brengt regen in de ton" zijn wel vaak goede manieren om het weer te bekijken.

6. Wolken verdwijnen dikwijls 's avonds

Bij mooi weer kunnen er in de loop van de dag wolken verschijnen die 's avonds weer verdwijnen. Hoe kan dat? Dat systeem heet thermiek. De zonnestralen verwarmen de aarde, waardoor er warme luchtbellen ontstaan. Die luchtbellen stijgen en komen in koudere luchten terecht waardoor de damp condenseert. Zo ontstaan er wolken. Maar die verdwijnen weer wanneer de zon 's avonds geen warmte meer geeft. 

7. Het kan kikkers regenen

Kikkers, die vallen toch niet uit de lucht? In theorie kan het eigenlijk wel. Bij fel regenweer kunnen er op- en neergaande bewegingen van de lucht ontstaan. Daarbij ontstaat een windhoos. Zo'n windhoos kan mensen, en ja, ook kikkers de lucht in gooien. Tientallen of honderden meters verderop regent het dan kikkers. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal" over de "Meer weer" expo:

Videospeler inladen...

De interactieve "Meer weer"-expo loopt nog tot en met 29 augustus in het Kursaal van Oostende. 

Meest gelezen