Alexander Dumarey

Gentse Feesten erkend als Vlaams Immaterieel Erfgoed

De Gentse Feesten behoren vanaf nu tot het Vlaams Immaterieel Erfgoed.  Vlaanderen kent de erkenning toe omdat het de Gentse Feesten beschouwt als één van de grootste volksfeesten in Europa. 

De traditie van de Gentse Feesten gaat terug naar 1843. Het was toen de bedoeling om alle Gentse kermissen en wijkfeesten te laten samensmelten tot 'eene jaerlyksche Gemeente Feest'. Na de wereldoorlogen raakten de feesten in het slop.  Eind jaren 60 werden de Gentse Feesten nieuw leven ingeblazen, onder impuls van beeldhouwer Walter De Buck.

Ondertussen zijn de Gentse Feesten, die jaarlijks eind juli plaatsvinden, uitgegroeid tot een gigantisch succes dat tot anderhalf miljoen bezoekers trekt. 

Alexander Dumarey

In DNA van de Gentenaar

Door corona zijn er ook dit jaar geen Gentse Feesten, in plaats daarvan worden kleinere evenementen georganiseerd. En da's een opsteker voor de Gentenaars, die elk jaar naar 'hun' volksfeest uitkijken. "De Gentse Feesten zitten echt in het DNA van de Gentenaar", zegt schepen van Cultuur Annelies Storms "maar door z'n unieke en diverse karakter trekt het ook mensen aan van buiten Gent". 

De Gentse Feesten zijn een cultureel volksfeest dat mensen van overal aantrekt
Annelies Storms, schepen van Cultuur (Vooruit)

"Tijdens de Gentse Feesten flaneer je van het ene naar het andere plein, ontmoet je mensen die je al lang niet meer hebt gezien, je ontdekt muziek waar je nog nooit van had gehoord", zegt een trotse Annelies Storms. 

kasto80

Meest gelezen