Golden Globes veranderen regels zodat niet-Engelstalige films ook de hoofdprijzen kunnen winnen

Ook niet-Engelstalige films zullen in de toekomst kunnen meedingen naar de hoofdprijzen bij de Golden Globes. Dat heeft de organisatie achter de Amerikaanse filmprijzen bekendgemaakt. De Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ligt al een tijdje onder vuur, omdat ze niet divers genoeg is. Dit is een van de maatregelen om die kritiek te counteren. 

Bij de afgelopen prijsuitreikingen vonden veel critici het teleurstellend dat films zoals "Minari" en "Parasite" niet konden worden genomineerd in de algemene categorieën, maar enkel in de categorie beste niet-Engelstalige film. 

"Minari" is een Amerikaanse film, maar er wordt vooral Koreaans in gesproken. Daardoor kwam de film dit jaar niet in aanmerking voor een nominatie in de categorie beste drama, de belangrijkste Golden Globe. De film werd wel genomineerd voor de Oscar voor beste film. Het jaar daarvoor won de Zuid-Koreaanse tragikomedie "Parasite" zelfs de Oscar voor beste film, maar de film kon niet genomineerd worden voor beste drama of komedie bij de Golden Globes. 

 De taal zal geen barrière meer zijn om erkend te worden als de beste

Ali Sar, voorzitter van de HFPA

"Aangezien we onze regels dit jaar herzien om rekening te houden met de kritieken uit de entertainmentindustrie, hebben we beslist om de volgende ceremonies op een andere manier te benaderen om ervoor te zorgen dat deze films de aandacht krijgen die ze verdienen", aldus Ali Sar, de voorzitter van de HFPA. "De taal zal geen barrière meer zijn om erkend te worden als de beste."

Het valt nog af te wachten of het de uitreiking van de Golden Globes volgend jaar zal uitgezonden worden. De zender NBC besliste om dat alvast niet meer te doen, totdat de HFPA ingrijpende maatregelen neemt om representatiever te worden voor de film- en tv-industrie. 

Storm aan kritiek

De Hollywood Foreign Press Association is een club van buitenlandse journalisten die vanuit Los Angeles verslag uitbrengt van het reilen en zeilen in Hollywood. 

In februari bracht De Los Angeles Times het nieuws dat er geen enkele van de 87 leden van de HFPA zwart is. Dat veroorzaakte een storm aan kritiek. De organisatie zou ook niet altijd even ethisch te werk gaan en de leden zouden zich laten beïnvloeden door geschenken. 

Om de kritiek te counteren keurde de HFPA in mei een grote hervorming goed, maar die zou volgens critici niet ver genoeg gaan. Daarop besloot ook NBC de samenwerking voorlopig stop te zetten. Ook WarnerMedia, Netflix en Amazon Studio's verbraken de banden met de HFPA, net als sterren zoals Tom Cruise en Scarlett Johansson en meer dan 100 PR-bedrijven in Hollywood. 

Meest gelezen