Alexander Dumarey

Actiegroepen stellen alternatieve plannen voor Gravensteen in Gent voor

De actiegroepen die zich verzetten tegen de plannen van het Gentse stadsbestuur om een liftschacht en paviljoen naast het Gravensteen te bouwen, hebben die toegelicht bij Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA). SOS Gravensteen wil het paviljoen schrappen en kiest voor een liftschacht binnen de kasteelmuren. De actiegroep Wijs Gravensteen heeft dan weer een drietal voorstellen.

De actiegroep SOS Gravensteen communiceert donderdag een uiterst gedetailleerde "visienota" over een opwaardering waarbij het paviljoen wordt geschrapt. "Door de covidpandemie kwam de digitalisering in een stroomversnelling", argumenteert de actiegroep. Veel mensen reserveerden online hun tickets voor musea, bioscopen, tentoonstellingen en restaurants. Het is dus maar de vraag wat binnen pakweg tien jaar het nut nog zal zijn van een ticketbalie."

De liftschacht die langs de toren gebouwd zou worden, komt nu langs de binnenkant van het monument. Een zelfdragende panoramische liftschacht met spiderbeglazing zou geen boringen vereisen in de muren maar wel in een houten plankenvloer uit de restauratiefase rond 1900. De actiegroep voorziet ook enkele constructies, zoals passerellen, om rolstoelgebruikers te ondersteunen, maar de ingang en uitgang worden niet gescheiden.

Oude Vismijn

Ook Wijs Gravensteen is niet te vinden voor een liftschacht aan de donjon, maar wijst geen alternatief aan. In een nota staan wel drie opties om een alternatieve ingang te bouwen op een andere plek dan het omstreden paviljoen. Die zou kunnen vertrekken aan de Oude Vismijn en via een wandelpad of tunnel naar het kasteel leiden.

Een ander voorstel is een bescheiden ingang vanaf het Sint-Veerleplein met een ticketbalie die ook in de Oude Vismijn wordt geplaatst. De actiegroep oppert ten slotte het idee om een groene publieke ruimte aan te leggen tegen de muren van de burcht. Een promenade langs de westelijke zijde zou ook een aanlegsteiger krijgen voor kajaks en sups.

Meest gelezen