Videospeler inladen...

Hittegolf in Canada blijft duren: heetste dorpje van het land vat vuur, inwoners geëvacueerd 

Canada krijgt al dagenlang te maken met een extreme hittegolf. In het dorpje Lytton, waar dinsdag een toptemperatuur van 49,5 graden werd gemeten, woeden er nu ook bosbranden. De inwoners worden geëvacueerd. 

Lytton, een dorp met maar 250 inwoners op zo'n 260 kilometer ten noorden van Vancouver, kwam de voorbije dagen al vaker in het nieuws. In het dorp werden de warmste temperaturen ooit van Canada gemeten. Dinsdag werd het daar namelijk 49,5 graden, en dat is uiterst ongewoon. Door de extreme hitte woeden er nu ook bosbranden in de regio. Voor Lytton werd dan ook een evacuatiebevel uitgevaardigd, zo meldt het officiële overheidskanaal van de Canadese provincie British Columbia in een tweet. 

Bekijk hier een video van de bosbranden en mensen die wegvluchten uit het dorp:

Videospeler inladen...

Meer doden dan normaal

In British Columbia zijn deze week al heel wat overlijdens geteld die gelinkt worden aan de hitte. Zo waren er sinds vrijdag al 486 overlijdens en dat aantal ligt 195 procent hoger dan normaal. Vooral de meest kwetsbaren worden getroffen. De premier van de provincie, John Horgan, riep de bevolking op om koele plekken op te zoeken. Hij laat weten dat de overheid er alles aan doet om op de bevolking te passen.

Ook de landbouw ondervindt hitteproblemen. De boeren krijgen te maken met verbrande oogst en het fruit krijgt niet zijn normale kleur. Zo vertelde een boer aan de BBC dat zijn frambozen wit zijn in plaats van rood. 

De extreme hitte is eerder iets typisch voor de zomer in het Midden-Oosten

Clare Nullis, WMO

Hittekoepel

Maar hoe komt het eigenlijk dat het nu zo warm is in British Columbia? Normaal gezien kan de provincie genieten van een koele zeebries om de hitte te verzachten, maar die bries wordt onderbroken door een hittekoepel. Dat vertelde Clare Nullis van de Wereld Meteorologische Organisatie aan "Terzake". British Columbia ligt tussen twee lagedrukgebieden in, wat ertoe leidt dat de hitte zich in één gebied concentreert. "De extreme hitte is eerder iets typisch voor de zomer in het Midden-Oosten", zegt Nullis. 

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake" over de extreme hitte in Canada:

Videospeler inladen...
Weerman David Dehenauw, hoofd van de Dienst Weersvoorspellingen bij het KMI, ziet verschillende oorzaken voor de extreme hittegolf. 
 
  1. De Grote Oceaan - "Het Westen van die oceaan is warmer geworden dan het oosten. Daardoor stroomt er warme lucht van het westen naar het oosten, lucht die zo Canada en de VS bereikt."
  2. Hogedrukgebied dat er al weken hangt - "Een hogedrukgebied drukt de lucht naar beneden, het comprimeert de lucht. Daardoor warmt die lucht ook op. Vergelijk het met het oppompen van de banden van je fiets. Als je daarna aan de fietspomp voelt, voelt die ook warm aan. Dat komt omdat je de lucht bij elkaar hebt gedrukt."
  3. Al maanden droog - "In de regio is het al lange tijd veel droger dan normaal. Er zit dus nauwelijks water in de bodem. Normaal wordt een deel van de warmte van de zon gebruikt om het water in de bodem te laten verdampen, maar dat kan nu niet omdat er geen water is. Daardoor warmt de bodem - en dus ook de lucht die ermee in contact is - sneller op."
  4. De vorm van de Rocky Mountains - "Het gebergte vormt een kom, waar lucht - eens die er is - er moeilijk weer uit kan, op lagere hoogte."

"De hitte heeft zeker met de klimaatcrisis te maken", zegt Nullis. En premier Horgan treedt haar bij. Volgens hem maakt de hitte duidelijk dat de klimaatcrisis geen fictie is, maar realiteit. Dehenauw is het ermee eens. "Je kan nooit één gebeurtenis honderd procent aan de klimaatverandering toeschrijven, maar veel van de factoren hebben er wel mee te maken. In de achtergrond speelt het zeker een rol."

De volgende dagen zou het wel koeler moeten worden in de regio. Volgens de weerberichten wordt het in Lytton zo'n 36 graden.

Meest gelezen