Radio 2

In Vlamertinge mag je vanaf nu ook vissen op het bufferbekken

In Vlamertinge bij Ieper, mag je voortaan vissen op het bufferbekken. Het 15 jaar oude bufferbekken aan de Grote Kemmelbeek vangt bij overstromingen water op en bij droogte halen boeren er water uit, maar nu mag je er dus ook vissen. 

In Vlamertinge, bij Ieper, was er voor de lokale vissers nood aan nieuwe plaatsen om te vissen. Dat zegt Valentijn Despeghel, schepen van Milieu, Natuur en Landschappen (Vooruit): "Ik heb de laatste jaren zeker een 10-tal mails en telefoons gekregen van mensen die in Vlamertinge wonen en plaatsen zoeken om te gaan vissen. En sinds corona zit dat nog meer in de lift. Het ging vooral om ouders met kinderen die er nu naar uitkijken dat ze met hun kinderen dichtbij kunnen gaan hengelen."

Volgens schepen Despeghel wordt dit het eerste bufferbekken in West-Vlaanderen waar er gevist mag worden."Dit valt onder de bevoegdheid van de provincie, maar we zijn blij dat ze hier een uitzondering willen maken. In dit bufferbekken blijft er constant water staan. Dat is anders dan in droogbekkens, die enkel gebruikt worden wanneer er eventuele overstromingen aankomen. Het bufferbekken is een volwaardige visvijver geworden met verschillende soorten."

Strengere visregels

De regels om te vissen in het bufferbekken zullen er wel iets strenger zijn. Zo mag je maar 1 vislijn gebruiken per vergunning en kan er enkel gevist worden van zonsopgang tot zonsondergang op de 3 voorziene plaatsen met kunstaas op een enkele haak. Het is verboden om voederboten te gebruiken en om vis mee te nemen. De vissen die gevangen worden moeten uiteraard terug vrijgelaten worden.

De lokale vissers reageren heel tevreden. "Eindelijk kunnen we hier vissen. In Vlamertinge zijn er al een 50-tal hengelaars. Dit bufferbekken is een unieke locatie en is ook de enige optie om zo dicht bij huis te kunnen vissen", vertelt visser Donald Billiau uit Vlamertinge. 

Meest gelezen