Premier De Croo over hongerstakende sans-papiers: "Er kan geen sprake zijn van collectieve regularisatie" 

Er kan geen sprake zijn van een collectieve regularisatie van mensen zonder papieren. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) geantwoord in de Kamer op vragen over de zowat 400 sans-papiers die in Brussel in hongerstaking zijn gegaan. Daarmee steunt de premier staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De regering vraagt om de hongerstaking stop te zetten.

Al 40 dagen houden ruim 400 mensen zonder papieren een hongerstaking in Brussel, in de Begijnhofkerk en in lokalen van de VUB en ULB. Sommigen onder hen hebben zelfs hun mond dichtgenaaid. De hongerstakers verzwakken zienderogen. Hun vraag: een humanitaire regularisatie, een uitzonderingsprocedure waarvoor geen exacte criteria bestaan.

Tot nu toe houdt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) voet bij stuk. Hij wil niet toegeven aan wat hij een chantagemiddel noemt, volgens hem zou dat andere sans-papiers er namelijk toe kunnen aanzetten om ook in hongerstaking te gaan.

Mahdi krijgt daarin de steun van premier De Croo. "Er kan geen sprake zijn van een collectieve regularisatie", maakte De Croo vanmiddag duidelijk in het Parlement. Hij roept op om de hongerstaking stop te zetten. "Een hongerstaking is steeds een menselijk drama", aldus de premier.  

Bekijk de reacties van premier De Croo en staatssecretaris Sammy Mahdi hieronder in het verslag van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Geen criteria

De manier waarop de regering te werk wil gaan, is "een aanpak van het verstand en een aanpak van het hart", waarbij dossiers individueel worden behandeld, maakt de premier zich sterk. Hij wil dan ook niet weten van algemene wettelijke criteria op basis waarvan mensen zouden kunnen geregulariseerd worden, iets wat de Franstalige oppositiepartijen vragen.

De Franstalige regeringspartijen PS en Ecolo hadden eigenlijk ook om duidelijkere criteria gevraagd, of in elk geval "een oplossing".  Iets waar nu kennelijk naar gezocht wordt, de meerderheidspartijen hebben in dat licht ook geen vragen gesteld over de kwestie tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

De Vlaamse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vroegen vanmiddag in de Kamer aan premier De Croo duidelijkheid over het standpunt van de regering en voerden daarbij de druk op om geen collectieve regularisatie of (dixit Dries Van Langenhove, lid van de Vlaams Belang-Kamerfractie) "grootschalige individuele regularisaties" door te voeren. Voormalig bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sprak daarbij zijn steun uit voor het standpunt van huidig staatssecretaris Mahdi.

Meest gelezen