© VRT - Kris Van de Sande

Marijn "Boma" Devalck steunt actie voor straatnaam Jacques Brel: "Hij is ten onrechte verguisd in Vlaanderen"

In Vlaanderen is er - in tegenstelling tot Wallonië of Brussel - vandaag geen enkele straat of plein vernoemd naar zanger Jacques Brel. Luk Ferdinand is grote fan en gaat eigenhandig aankloppen bij gemeentebesturen om die "afwijking" te laten rechtzetten. Zijn actie krijgt onder andere de steun van acteur en zanger Marijn Devalck.

"Ik ben geen fan van Brel. Ik ben een echte bewonderaar", vertelt Devalck op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik leerde Brel in mijn prille tienerjaren kennen en had meteen een geweldige bewondering voor zijn geweldige expressie, zijn teksten en zijn onderliggende humor." Tijdens optredens zingt Devalck ook geregeld liedjes van Brel. Hij is dan ook blij dat Ferdinand een actie op poten heeft gezet. "Brel was uniek en heeft Vlaanderen mee op de kaart gezet. Die man verdient zo'n eerbetoon, ook in Vlaanderen."

Houden van Vlaanderen

Intussen ging Ferdinand al langs bij de burgemeesters van Oostende, Gent en Brugge. Telkens met een onderbouwd verzoekschrift en de vraag om één van de straten of pleinen in de gemeente te vernoemen naar Jacques Brel. 

Ook Devalck vindt dat Brel meer erkenning verdient in Vlaanderen. "Hij is hier destijds ten onrechte verguisd. In de jaren 60 durfde hij wel eens van leer te trekken tegen de bourgeoisie. Nadien kwam de Vlaamse beweging en alles wat Franstalig was, kwam op een zwarte lijst te staan. Brel zou volgens veel mensen een aversie hebben gehad voor Vlaanderen, terwijl hij er net van hield", aldus de acteur.

Een tijd geleden streed Luk Ferdinand al voor een eerbetoon aan zangeres Ann Christy. Met succes, want zij heeft haar eigen plein in Meise.

Meest gelezen