Riccardo Milani / Hans Lucas

130 landen scharen zich achter minimumbelasting voor multinationals die G7 is overeengekomen

Het plan voor een wereldwijde minimumbelasting van minstens 15 procent voor multinationals kan rekenen op veel bijval. Liefst 130 landen scharen zich er achter, zo maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bekend. Een opvallende afwezige is Ierland, de Europese thuisbasis van onder meer Apple en Facebook.

Begin juni raakte de G7 - de groep van de grote industrielanden waaronder Duitsland en de VS - het al eens over de hoofdlijnen van een wereldwijde belasting op multinationals. Het gaat niet alleen over een minimumheffing, maar ook over een eerlijkere verdeling van de belastingen op multinationals. Europese landen zouden zo meer mogelijkheden krijgen om bijvoorbeeld Amerikaanse technologiebedrijven zoals Facebook en Amazon te belasten waar ze klanten hebben, en dus niet enkel in het land van hun hoofdkantoor. Veel bedrijven planten hun hoofdzetel in belastingparadijzen.

BEKIJK - Wat is de G7 begin juni juist overeengekomen? Ontdek het in deze video: 

Videospeler inladen...

Onder toezicht van de OESO onderhandelden vertegenwoordigers van 139 landen de voorbije weken over het voorstel. De internationale organisatie maakt nu bekend dat alvast 130 landen, die samen meer dan 90 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp) vertegenwoordigen, het belastingplan steunen. Een kleine groep landen, onder wie Ierland en Hongarije, doet dat nog niet.

150 miljard dollar

Eerder had de OESO al becijferd dat een wereldwijd minimumtarief van 15 procent voor de winstbelasting van bedrijven ongeveer 150 miljard dollar (ruim 126 miljard euro) aan extra inkomsten zou opleveren voor overheden verspreid over de hele wereld. De belastinginkomsten op meer dan 100 miljard dollar (ruim 84 miljard euro) zouden door de eerlijkere verdeling dan weer naar andere landen vloeien.

"Na jaren van intens werk en onderhandelingen zal dit historische maatregelenpakket verzekeren dat grote multinationals overal eerlijke belastingen betalen", zegt OESO-secretaris-generaal Mathias Cormann. "Dit pakket schakelt belastingconcurrentie niet uit, en zou dat ook niet mogen doen, maar het legt multilateraal overeengekomen beperkingen vast."

Cormann hoopt dat het belastingplan later dit jaar door alle 139 betrokken landen definitief kan worden goedgekeurd. Voor overeenstemming wordt gemikt op oktober, om het plan in de loop van 2023 te kunnen implementeren.

"Historisch" en "belangrijk"

Verscheidene ministers reageerden donderdag al tevreden op het nieuws. Zo heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen het over "een historische dag voor economische diplomatie", terwijl haar Duitse collega Olaf Scholz gewag maakt van "een kolossale stap in de richting van meer belastingrechtvaardigheid".

Hun Britse ambtgenoot Rishi Sunak verwelkomt op zijn beurt een "historisch akkoord waardoor grote technologiemultinationals de juiste belasting zullen betalen in het juiste land". De Franse minister van Economie Bruno Le Maire spreekt van "het belangrijkste internationale fiscale akkoord in een eeuw".

Meest gelezen