Mohamed Abrini, "man met het hoedje", naar Frankrijk overgebracht voor proces over aanslagen Parijs

De Belgische terreurverdachte Mohamed Abrini is vandaag van een Belgische gevangenis overgebracht naar een strafinrichting in de regio Parijs. Dat vernam het Franse persbureau AFP van bronnen dicht bij het dossier en het werd bevestigd aan VRT NWS.  Abrini zal vanaf begin september in Parijs terechtstaan voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

Mohamed Abrini (36) staat in ons land bekend als "de man met het hoedje" omdat hij op 22 maart 2016 een hoedje droeg. Op die bewuste dag zag hij ervan af om zichzelf op te blazen, terwijl zijn trawanten dat wel deden in de luchthaven van Zaventem en in het metrostation van Maalbeek.

Abrini werd  al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.  Abrini werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht en bekende dat hij de man met het hoedje was.

Van Brussel naar Parijs

Abrini zat sinds zijn arrestatie in Brussel opgesloten. Maar volgens Belgische en Franse bronnen werd hij vanochtend overgebracht naar een gevangenis in de regio Parijs, waar hij gedurende het hele proces zal worden vastgehouden. 

Tijdens dit proces zullen zes beklaagden bij verstek worden berecht (vijf zijn vermoedelijk dood) en veertien verdachten worden voor de rechtbank verwacht. 

In totaal zullen zes van de 20 beklaagden tijdens dit proces, onder wie Salah Abdeslam, ook worden berecht voor de aanslagen in Brussel.

Meest gelezen