wiener circus

Na acht maanden kamperen in Kuringen barst Wiener Circus weer los. "Acrobaten bouwden woonwagen om tot fitnessruimte"

Na meer dan acht maanden kamperen op het Prinsenhof in Kuringen gaan de artiesten van het Wiener Circus weer aan de slag. De lockdown in oktober strooide roet in hun programmatie, maar stuurde de trucjes en acts gelukkig niet in de war. “De acrobaten hebben veel rond gelopen in dit prachtige park en bouwden zelfs een fitnessruimte in een van de woonwagens”, zegt Leonardo, alias clown Polleke. 

Clown Polleke, de enige Vlaming in het circusgezelschap, is duidelijk: acht maanden stationeren op eenzelfde plek is een ramp voor circusvolk. “We zijn nu eenmaal een rondtrekkend ras”, verduidelijk Leonardo. “Al zijn we de stad Hasselt erg dankbaar voor het feit dat we hier zolang mochten kamperen. We hebben dan ook beloofd dat we onze eerste reeks voorstellingen hier zouden geven. De inwoners van Kuringen waren uiterst gastvrij. Bij de bakker of in de supermarkt werden we intussen al door iedereen herkend.” 

"Als clown deert een kilootje meer of minder gelukkig niet"

Om geen achterstand te creëren werkten de acrobaten de voorbije maanden gedisciplineerd aan hun conditie. “Als clown speelt een kilootje meer of minder niet meteen, had ik even geluk! Maar van andere artiesten werd natuurlijk wel verwacht dat ze in topvorm bleven. We wisten niet wanneer we terug mochten optreden, dus we moesten op elk moment in staat zijn om de knop weer te kunnen omdraaien. Zelf heb ik vooral de deuntjes op mijn xylofoon goed onderhouden: het ritme en het tempo verleer je snel.” 

Cultureel erfgoed

Bekende Hasselaar Virginie Claes was er samen met haar zoontje als de kippen bij tijdens de eerste voorstelling. “Dit is cultureel erfgoed waar we fier op mogen zijn. We komen al jaren naar het Wiener Circus en kijken elk jaar uit naar hun komst. Ik kan volmondig bevestigen dat de artiesten in topvorm waren. Zelf kamp ik met een paar coronakilo’s, maar die vielen bij de acrobaten in de circustent nergens te bespeuren!” 

Meest gelezen