Officiële vlag van Zonhoven wappert al jaren met foute zon: "Snel terug naar correcte versie uit wapenschild"

In Zonhoven wappert al meer dan dertig jaar de foute gemeentevlag. Door de jaren heen ontstonden er verschillende versies van het zonnetje op de vlag. De burgemeester wil terug naar de officiële vlag en gebruikt daarvoor de zon uit het officiële wapenschild uit 1838. 

De burgemeester van Zonhoven en Guido Pirotte van Toerisme Zonhoven wilden na het voorval van het foute wapenschild in Lanaken graag zekerheid over hun vlag. “We hadden een aantal voorbeelden van vroegere vlaggen en merkten dat die afweken van onze huidige vlag. Ze gebruikten allemaal de zon uit het wapenschild van Zonhoven, maar de tekening van die zon varieert”, aldus Pirotte.

In 1838 stelde de gemeente zelf een officiële versie van het wapenschild voor, die hangt nog altijd ingekaderd in het gemeentehuis. Nu blijkt dat er nog een andere officiële versie bestaat: “In 1955 bracht het gemeentekrediet van België een boek uit met alle wapenschilden van de verschillende gemeentes en instanties in België. We merken nu dat die afbeelding van de zon daar afwijkt van het originele wapenschild.” De gemeente weet niet wie de verandering aanbracht of waarom dat gebeurde. 

Beluister hier het gesprek met Guido Pirotte van Toerisme Zonhoven. Het artikel gaat daaronder verder.

In 1980 maakte een ministerieel besluit nog een aanpassing: “In een afbeelding uit een ministerieel besluit zat een tekening van de vlag die eigenaardig genoeg ook afweek van het origineel. We willen het probleem snel aanpakken en een officiële vlag maken die overeenstemt met het wapenschild van 1838.” De aanpassing van de vlag is niet zo vanzelfsprekend. Er moet een procedure worden doorlopen bij de hogere overheid op voorstel van de Heraldische Raad. “Wij vinden het heel belangrijk om op officiële plaatsen de officiële vlag te gebruiken en we willen de vlag nu definitief op een juiste manier vormgeven”, sluit Pirotte af.

Meest gelezen