Jobstudent Ellen, in het midden.

"Onbeperkt jobstudent" helpt jongeren met functiebeperking of chronische ziekte aan vakantiejob

Met de start van de zomervakantie beginnen veel jongeren aan hun vakantiejob. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Het project "Onbeperkt jobstudent" wil studentenjobs meer toegankelijk maken, specifiek voor jongeren met een functiebeperking of chronische ziekte. Deze zomer kunnen er al 15 jobstudenten starten in een kledingzaak, een ziekenhuis, in de media, en nog tal van andere sectoren.

"Onbeperkt jobstudent" is een pilootproject dat studentenjobs meer toegankelijk wil maken. "We merken dat mensen met een beperking of chronische ziekte als ze volwassen zijn minder kansen hebben op deelname aan de reguliere arbeidsmarkt", vertelt initiatiefnemer Veerle Van den Bosch. "Ik merk ook als consultant dat er heel veel bedrijven nood hebben aan goed personeel. Met een aantal initiatiefnemers wilden we een brug bouwen tussen die jongeren en de bedrijven."

Alvast dertien bedrijven uit de regio Antwerpen en Noorderkempen zetten hun schouders mee onder het project "Onbeperkt Jobstudent". "We zochten enthousiaste werkgevers die mee in dit project willen springen, bereid zijn om jobs aan te passen, en open dialoog aan te gaan met een student over zijn noden en wensen", zegt Veerle. 

Mogelijke drempels

Jongeren met een beperking geraken moeilijker aan de slag in een vakantiejob, en daar zijn veel redenen voor, gaat Veerle verder. "Dat gaat over een gebrek aan zelfvertrouwen of angst om de stap te zetten. Sommigen zijn transparant over hun beperking en krijgen daardoor het deksel op de neus. Het gaat ook over bereikbaarheid van jobs, drempels in de aanwervingsprocedure en over aanpassingen die nodig zijn op de werkvloer."

Autisme

Ellen Cornelis is 24, studeert orthopedagogie aan de KDG hogeschool en heeft de diagnose "autisme spectrum stoornis". "Hierdoor is het voor mij moeilijk om aan jobs te geraken", vertelde ze aan Radio 2 Antwerpen.  "Ik denk voor een groot deel omdat ze niet weten wat autisme juist  inhoudt, veel mensen hebben daar een standaardbeeld van maar dat klopt niet altijd. Ik heb mij ingeschreven op de VDAB-website en van daaruit verschillende sollicitaties gehad en die liepen altijd mis, heel frustrerend."

Ellen kan nu aan de slag in een winkelketen in Wilrijk. "Ik sta mee in de winkel, om kledij te sorteren en klanten te helpen. En ik ga ook enkele dagen aan de kassa staan, ik ben enorm gelukkig."

Meest gelezen