Antwerpen test BE-Alert uit op en rond winkelstraat Meir: ook niet-geregistreerden ontvangen sms

Vanmiddag om 14 uur stuurde de stad Antwerpen een sms-test uit via het alarmeringssysteem BE-Alert. Al wie zich op dat moment op of in de omgeving van de Meir bevond, kreeg een sms. Hiermee test de stad hoe ze mensen in de buurt van een crisissituatie efficiënt kan informeren en instructies kan geven. 

Met BE-Alert kan de overheid al langer geregistreerden via sms, telefoon en e-mail verwittigen over een noodsituatie bij hen in de buurt. Wie zo'n melding wil ontvangen, moet zich normaal inschrijven via www.be-alert.be.

In de test in Antwerpen vandaag werd er een sms gestuurd naar alle gsm's in de omgeving van de Meir, niet enkel naar de mensen die geregistreerd zijn. Dat kon via het nieuwere Alert-sms-systeem, dat sms’en stuurt naar alle actieve mobiele toestellen in een bepaalde zone. Dat gebeurt op basis van welke toestellen signaal ontvangen van een bepaalde zendmast. 

Een beetje eng

De mensen op de Meir waren verrast maar de meesten vinden het een goed systeem. "Ik vind het een beetje eng om plots zo'n sms te krijgen en dat de overheid weet waar je bent, maar het is wel handig wanneer er een ramp gebeurt, dat je je veilig kan stellen", zegt een voorbijganger.

Sommige mensen kregen de sms  niet, andere mensen kregen het bericht twee keer. Via de test wordt nagegaan hoe accuraat het systeem werkt. Om dat te kunnen evalueren werd in de sms gevraagd om je locatie door te geven via de website van de stad Antwerpen.  

 Meer info over deze test via www.antwerpen.be/be-alert

Meest gelezen