AFP or licensors

"Turkije keert veiligheid vrouwen de rug toe": Duizenden mensen op straat na terugtrekking uit verdrag vrouwenrechten

Op verschillende plekken in Turkije hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het opzeggen van het Verdrag van Istanbul, een akkoord dat landen verplicht om geweld tegen vrouwen te bestrijden. President Recep Tayyip Erdogan belooft dat het geen stap terug zou zijn voor vrouwen, maar daar geloven de demonstranten niet veel van. 

In maart van dit jaar kondigde president Erdogan al aan dat hij uit het Verdrag van Istanbul zou stappen. Hij kreeg daarvoor veel kritiek van vrouwenrechtenorganisaties en Westerse landen en er werd naar de rechtbank getrokken. Een rechter in beroep oordeelde deze week dat de terugtrekking niet moest worden gestopt en dus kon Erdogan vandaag officieel uit het verdrag stappen. 

Verdrag van Istanbul?

Het Verdrag van Istanbul is een akkoord - opgemaakt door de Raad van Europa - dat geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld moet bestrijden. Het gaat dan vooral over preventie, de bescherming van potentiële slachtoffers en het straffen van daders. Turkije was het eerste land dat het Verdrag ondertekende. Ondertussen hebben al enkele tientallen landen hun handtekening gezet. De volledige tekst vind je hier. 

Erdogan lijkt tegemoet te komen aan kritiek van conservatieve en islamistische groepen in zijn land. Volgens hen ondermijnt het verdrag de "traditionele familiewaarden" omdat de tekst de gelijkheid tussen geslachten promoot. Ook zou de conventie volgens die groepen homoseksualiteit promoten omdat opgeroepen wordt om niet te discrimineren op basis van seksuele geaardheid. Een woordvoerder van de president zei dat het verdrag "gekaapt" werd door "zij die proberen homoseksualiteit te normaliseren, wat onverenigbaar is met de familiale waarden van Turkije". 

AFP or licensors

Vandaag benadrukte Erdogan nog eens die "familie- en genderwaarden" in het land. Hij benadrukte wel dat dit geen stap terug is voor vrouwen. "Onze strijd tegen geweld tegen vrouwen is niet begonnen met het Verdrag van Istanbul en zal nu dus ook niet eindigen met onze terugtrekking."

Op verschillende plaatsen in het land kwamen alles samen enkele duizenden mensen op straat om te protesteren tegen de beslissing, vooral vrouwen en LGBTQI+-groepen. "Turkije keert de gouden standaard voor de veiligheid van vrouwen en meisjes de rug toe", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International. "Hierdoor geef je daders het gevaarlijke signaal dat ze hiermee straffeloos kunnen doorgaan."

Huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen is een plaag in Turkije. Volgens vrouwenorganisaties zouden er vorig jaar meer dan 300 vrouwen in het land vermoord zijn door hun mannelijke partner of ex-partner. Nog veel meer vrouwen zijn het slachtoffer van fysiek geweld en verwondingen.

Ook Polen en Hongarije hebben plannen om zich terug te trekken uit het verdrag. 

AFP or licensors

Meest gelezen