Belga Images

Vaccinatiecentrum Turnhout geeft 16- en 17-jarigen de kans om sneller langs te komen: "Lege plaatsen op lijst invullen"

Jongeren van 16 en 17 uit Turnhout kunnen vandaag zonder afspraak langskomen in het vaccinatiecentrum van Turnhout. Alle inwoners van Turnhout kregen eerder al een uitnodiging. Nu er niemand meer op de overheidslijst en de QVAX-reservelijst staat, kunnen de jongeren sneller dan verwacht hun prik krijgen. "Zij zouden hun prik pas over 10 dagen krijgen, maar kunnen nu vooruitgeschoven worden. Ze hoeven daarvoor geen nieuwe afspraak te maken en kunnen vandaag gewoon langskomen", zegt dokter Kris Bayens, voorzitter van eerstelijnszone Kempenland. 

Het vaccinatiecentrum heeft sinds gisteren iedereen uitgenodigd. Zowel de officiële lijsten van de overheid als de de QVAX-lijst is uitgeput. Ook de groep van 16- en 17-jarigen kreeg recent dus een uitnodiging in de bus. Maar het vaccinatiecentrum zag kansen om nog sneller te vaccineren, licht Bayens toe. "Het vat met de uitnodigingen is officieel leeg, maar we hebben nog een aantal lege sloten over. Niet iedereen gaat tenslotte in op de uitnodiging. Die gaten kunnen we niet meer opvullen met mensen die nog niet uitgenodigd zijn, want iedereen heeft al de kans gekregen om een afspraak te boeken.  Daarom geven we 16- en 17-jarigen de kans die plekken in te nemen en zo de  campagne te versnellen." 

We geven 16- en 17-jarigen de kans om lege plekken in te vullen om de vaccinatiecampagne te versnellen

Dokter Kris Bayens, voorzitter eerstelijnszone Kempenland

De voorzitter benadrukt dat het dus niet gaat om een groep die nog geen uitnodiging heeft gekregen. 16- en 17-jarigen, die normaal pas over 10 dagen hun eerste prik zouden krijgen, kunnen vandaag langskomen zonder een nieuwe afspraak te maken. Vanzelfsprekend wordt dan ook de datum van hun tweede vaccinatie vervroegd.

Niet voor iedereen

Het is dus niet zo dat iedereen in de eerstelijnszone vandaag sneller aan de beurt kan komen, verduidelijkt Bayens. "Het aanbod geldt specifiek voor 16- en 17-jarigen die in Turnhout gevaccineerd worden. In het andere vaccinatiecentrum van onze zone in Weelde kunnen ze niet zomaar binnenlopen. Daar moeten eerst nog enkele duizenden mensen een uitnodiging krijgen. Die volgorde willen we aanhouden. Op termijn gaan we daar wel dezelfde versnelling doorvoeren. Vanaf zaterdag zullen we ook daar 16- en 17-jarigen vroeger kunnen laten komen." 

Ook mensen van buiten de eerstelijnszone kunnen vandaag niet sneller aan de beurt komen. "16- en 17-jarigen van buiten onze eerstelijnszone kunnen we ook niet helpen, want daar hebben we simpelweg geen vaccins voor. Het is dus niets meer dan het versnellen van de vaccinatie van de groep uit Turnhout die recent nog een uitnodiging heeft gekregen."

Meest gelezen