Radio 2

Vakantie-uittocht begonnen: 30.000 reizigers nemen vliegtuig op Zaventem

In Zaventem is de grote zomeruittocht begonnen. Brussels Airport verwacht vandaag tussen de 20 en 30.000 passagiers. Die moeten allemaal een Europees coronacertificaat op zak hebben.  Maar dat zorgt voorlopig niet voor lange wachtrijen. 

Wie vanaf vandaag het vliegtuig neemt, moet een Europees coronacertificaat op zak hebben. Daarin staat dat je ofwel gevaccineerd bent, een negatieve PCR-test hebt ondergaan, of de afgelopen zes maanden corona hebt gehad zodat je voldoende immuniteit hebt opgebouwd. Dan krijg je een herstelcertificaat. Dat zorgt voorlopig niet voor extra problemen. Al was het uitzoeken van de juiste regels, niet simpel. Zo vertellen drie vriendinnen uit Brugge: "Wij hebben de coronalijn gebeld, die van de Europese Unie. Het was erg ingewikkeld maar uiteindelijk heeft iedereen me geholpen en is het gelukt. Maar het heeft toch even geduurd om alles uit te zoeken."

Ook een man die met zijn vrouw richting Kreta vertrekt, is blij dat alles goed verlopen is: "Dat was een serieuze administratieve rompslomp. Ik heb heel veel gelezen online, officiële websites, waar de informatie niet altijd up-to-date was. Het was dus zeker niet simpel". 

Pasta eten en shoppen

Gelukkig raken alle reizigers uiteindelijk ingecheckt en is het dan uitkijken naar de reis. "Wij gaan naar Catalonië, Barcelona. We kijken er erg naar uit. Het is van twee jaar geleden want vorig jaar zijn we thuis gebleven." Een groepje vriendinnen vertrekt naar een trouwfeest in Italië: "Feesten en genieten, dat gaan we doen. En shoppen en pasta eten, dat ook (lacht)." Een koppel vliegt richting Kreta: "Na lange tijd nog eens weg kunnen gaan naar een warm land. Zeker nu het hier nog regent. Als we straks uitstappen, staan we in 36 graden. Heerlijk!"

Radio 2

Meest gelezen