Verhuis bewoners sociale blok Kolderbos start nog in 2021: "28 gezinnen verhuizen naar instapklare woningen"

Nieuw Dak start nog in 2021 met het verhuizen van de gezinnen in een sociale woonblok in de Genkse wijk Kolderbos. Uit een rondvraag van de partij PVDA bij de bewoners bleek dat de appartementen allerlei gebreken vertonen. “De 28 huurders van het gelijkvloers tot en met de vierde verdieping zullen tussen oktober en februari verhuizen”, aldus Myriam Indenkleef, directeur van Nieuw Dak. 

Begin dit jaar bleek uit een rondvraag van het Genkse oppositieraadslid Gaby Colebunders van PVDA dat de huurders van de appartementen in de Hooiweg 105 in Kolderbos in erbarmelijke omstandigheden leefden. Volgens de sociale woonmaatschappij Nieuw Dak kwam dat vooral door communicatieproblemen en er werden meteen herstellingen uitgevoerd. Er waren al langer plannen om het gebouw te slopen, in 2023. Maar Nieuw Dak heeft nu beslist om de huurders al eerder te laten verhuizen. 

“We zijn klaar voor de volgende stap en zullen de 28 huurders van de eerste tot de vierde verdieping op de Hooiweg 105 verhuizen”, vertelt directeur Indenkleef. “Daarmee geven we een vervolg aan de stap die we in 2020 hebben gezet door de bewoners van de bovenste verdiepingen te herhuisvesten. Woensdag voorzagen we een hele dag om de huurders van de blok in te lichten over de planning. Onze medewerkers deden de tijdslijn en de vorm van ondersteuning bij de verhuis uit de doeken. We gaan ook individueel in gesprek met elke huurder zodat iedereen zijn of haar voorkeur omtrent de definitieve verhuis mee kan bepalen. De nieuwe appartementen zullen instapklaar zijn.” 

Torenhoge energierekeningen

Colebunders reageert positief op het nieuws. “De bewoners kunnen opgelucht ademhalen. Ze kijken uit naar een woning voor hun kinderen zonder schimmel en zijn blij dat ze af zijn van het verouderde systeem met elektrische verwarming. Het leek wel alsof de verhuisdatum elk jaar werd opgeschoven, en nog een winter met torenhoge energierekeningen of als alternatief leven in de kou zou een ramp zijn geweest. Dat Nieuw Dak deze datum definitief heeft afgeklopt, stemt ons allen gelukkigen.”

Zodra de bewoners van de Hooiweg 105 zijn verhuisd, is het de beurt aan de huurders van Hondsbos 6. “Met hen wordt er duidelijk gecommuniceerd over de stand van zaken en het plan van aanpak. Begin 2023 zullen de 2 hoogbouwblokken met 90 appartementen zoals gepland worden afgebroken”, besluit Indenkleef. 

Meest gelezen