Vernieuwde plantentuin in Meise geopend: "Bezoekers boeien en inspireren"

In Meise is woensdagavond de vernieuwde Plantentuin geopend. Er is negen miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe onthaalruimtes, nieuwe tuinen en wandelroutes door het domein. "We hopen de bezoekers te kunnen boeien en inspireren", zegt de directeur. 

Steven Dessein, de baas van de Plantentuin in Meise, is een gelukkig man.  "We openen twee nieuwe ingangsgebouwen, drie nieuwe tuinen en twee tentoonstellingen. Dat is heel wat." We wilden de bezoekers beter onthalen. Tot nu gebeurde dat via twee kleine loketten, zonder toiletten of andere faciliteiten. Nu hebben we twee mooie onthaalgebouwen die volledig zijn uitgerust." 

Drie nieuwe tuinen

"We bieden de bezoekers ook drie nieuwe tuinen", vertelt Dessein. "De eerste is de culinaire belevingstuin. Daar willen we tonen dat iedereen kan tuinieren, van jong tot oud. Je kan er ook kookworkshops volgen." Daarnaast is er de middeleeuwse tuin. "Dat is een knipoog naar de vroegere botanische tuinen. En tot slot is er ook een geuren- en kleurentuin." Je kan ook vier vernieuwde wandelingen doen door het domein van 92 hectare.  

Masterplan

De vernieuwingen maken deel uit van een masterplan, dat is opgesteld nadat de Plantentuin in Meise in 2014 volledig in Vlaamse handen kwam. Naast de vernieuwing van de gebouwen omvat dat plan ook maatregelen om meer toeristen te lokken. En dat lukt, want zelfs tijdens de coronacrisis, zakte het aantal bezoekers maar met 20 procent in vergelijking met normale tijden.

"Met deze opening sluiten we de eerste fase van dat masterplan af", licht Steven Dessein toe. "In de tweede fase gaan we ons richten op de renovatie van de centrale zone van de Plantentuin, met onder andere het kasteel en het pachthof, en gaan we nog enkele nieuwe tuinen realiseren."  

Meest gelezen