Belga

Water mogelijk 15 procent duurder in Brussel

De waterrekening bij de Brusselaars kan volgend jaar flink de hoogte inschieten. De Brusselse watermaatschappij wil waterprijs met 15 procent verhogen. Die prijsstijging is volgens Vivaqua nodig omdat de prijs tussen 2014 en 2019 niet werd geïndexeerd.

De raad van bestuur van Vivaqua besliste woensdag om een verhoging van de waterprijs met 15 procent door te voeren in 2022. Voor een gemiddeld gezin van twee personen met een normaal verbruik komt dat neer op een stijging van ongeveer 260 naar net geen 300 euro per jaar. De waterprijs blijft volgens Vivaqua wel lager dan in Vlaanderen en Wallonië.

Oppositiepartij cdH wil dat Vivaqua een plan uitwerkt om de impact op de factuur van Brusselse gezinnen zoveel mogelijk te beperken. Dat plan zou Vivaqua al na de zomer moeten voorstellen in het Brussels parlement, vindt cdH.

Schuldenberg beperken

De stijgende factuur moet de schuldopbouw van Vivaqua afremmen. De watermaatschappij heeft nu een schuldenberg van 877 miljoen euro. Op dit moment komt daar jaarlijks 30 miljoen euro bij. Vanaf 2026 zou dat nog maar 20 miljoen mogen zijn.

Of de prijsstijging er ook effectief komt, is nog afwachten. Vivaqua moet eerst de toestemming krijgen van Brugel, de Brusselse onafhankelijke regulator die de tarieven voor elektriciteit, gas en water vastlegt. Brugel gaf in 2020 en 2021 al groen licht voor een beperkte prijsstijging om de indexering in te halen.

Meest gelezen