Een blik op de Hoge Venen (archieffoto).
© Zoonar.com/Dietmar Najak - creative.belgaimage.be

Wallonië wil twee Nationale Parken, Pairi Daiza en Hoge Venen tonen al interesse

De Waalse regering lanceert een projectoproep met het oog op de creatie van twee Nationale Parken op haar grondgebied. Dat heeft de regering aangekondigd. Het prijskaartje bedraagt 28 miljoen euro, geld dat uit het Europees relancefonds moet komen. Onder meer de Hoge Venen en Pairi Daiza tonen al interesse.

Het voorstel komt van de Waalse ministers van Natuur en Toerisme, respectievelijk Céline Tellier (Ecolo) en Valérie De Bue (MR). De twee willen het "uitzonderlijke natuurerfgoed" in Wallonië herwaarderen, klinkt het. 

Samen met een aantal internationale experten is een lijst met voorwaarden opgesteld waaraan nationale parken zouden moeten voldoen. Die zijn gebaseerd op het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg, het enige Belgische natuurgebied dat die titel draagt. Zo moeten de natuurgebieden zeker 5.000 hectare groot zijn en mag er geen sprake zijn van vervuilende of milieubeschadigende activiteiten. Daarnaast moet zeker 90 procent van het grondgebied uit natuur bestaan: verharde wegen en andere infrastructuur mag dus maximaal 10 procent van het park bestrijken. 

Kandidaten wordt gevraagd om ten laatste tegen 1 november een intentieverklaring in te dienen. Daarna zal de regering maximum vier projecten selecteren, waarna die tien maanden de tijd krijgen om een concreet plan op te stellen. Op basis daarvan zal de Waalse regering uiteindelijk twee natuurgebieden selecteren. 

Verschillende natuurgebieden hebben intussen al interesse getoond. Het gaat om de Hoge Venen, de Sambervallei en Nassionia in Saint-Hubert, Nassogne en Tenneville, een project van dierenpark Pairi Daiza en de Waalse overheid. Vlaanderen heeft al één Nationaal Park, het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg.

Meest gelezen