Archieffoto: een ferry in de haven van Larne in Noord-Ierland.
AP

"Worstjesoorlog" tussen Britse regering en EU even van de baan:  grenscontroles in Noord-Ierland nog eens opgeschort

De Europese Commissie heeft het uitstel op grenscontroles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland op bewerkte vleesproducten met nog eens 3 maanden verlengd. Daarmee is de zogenoemde "worstjesoorlog" tussen de Britse regering en de Europese Unie even bekoeld. De Commissie wil het uitstel gebruiken om een "duurzame oplossing" te vinden.

In het Brexitakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is afgesproken dat de Britse douane controles zou uitvoeren in de Noord-Ierse havens. Dat om te vermijden dat die controles aan de grens tussen Noord-Ierland (een deel van het Verenigd Koninkrijk) en Ierland (een lidstaat van de Europese Unie) zouden plaatsvinden, iets wat de broze vrede in Noord-Ierland in gevaar zou kunnen brengen.

De Britse regering stelde die grenscontroles echter uit en stelde voor een groot aantal producten een overgangsperiode in. In maart werd die periode nog eens verlengd tot oktober. Ook voor bepaalde bewerkte vleeswaren waren de grenscontroles uitgesteld, maar in dit geval maar tot 1 juli. Vanaf vandaag hadden dus in principe controles uitgevoerd moeten worden.

Maar de Britse regering leek niet van plan te zijn zich daaraan te houden. Het leidde begin vorige maand tot een conflict tussen de Britse regering en de Europese Commissie, dat in de Britse pers de "worstjesoorlog" werd genoemd. Zowel de Commissie als Europees Raadsvoorzitter Charles Michel lieten toen blijken dat het Europese geduld stilaan op is. 

De Commissie en de Britse regering zijn nu echter overeengekomen om het uitstel op de grenscontroles op vleesproducten nog eens met 3 maanden te verlengen. Op die manier is het conflict even bekoeld. Maar de Commissie waarschuwt de Britse regering wel dat ze geen blanco cheque krijgt. Volgens Europees commissaris Maroš Šefčovič dient het verlengde uitstel in de eerste plaats om "op de meest efficiënte manier een duurzame oplossing te vinden". Het continu verlengen van het uitstel is geen goede zaak voor de Noord-Ierse bedrijven, benadrukt hij. 

De "worstjesoorlog" legt bloot dat de Britse regering worstelt met het Noord-Ierland-protocol, de passage in het Scheidingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Door controles uit te voeren tussen Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) en Noord-Ierland, lijkt het alsof Noord-Ierland geen deel meer uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, een horrorgedachte voor vele Britten.

Ook de Britse regering hoopt daarom op een "permanente oplossing". "De kwestie van het gekoeld vlees is maar een van de vele problemen met de manier waarop het protocol momenteel werkt", reageert de Britse Brexitminister David Frost. "Er moeten oplossingen worden gevonden met de EU."

Meest gelezen