Zilveren herdenkingsmunt voor kunstenaar Roger Raveel overhandigd aan zijn weduwe in Zulte

De eerste zilveren herdenkingsmunt voor kunstenaar Roger Raveel is vanmorgen voorgesteld in Machelen aan de Leie, bij Zulte. Dat is de plek waar Raveel zijn hele leven heeft gewoond. Zijn weduwe mocht de munt ontvangen. De herdenkingsmunt past in het feestjaar rond Raveel, omdat hij dit jaar 100 zou geworden zijn. Raveel overleed 8 jaar geleden.

Roger Raveel heeft nu dus zijn eigen zilveren herdenkingsmunt. Hij was 1 van de belangrijkste Belgische kunstenaars van na de tweede wereldoorlog, en maakte opvallende, kleurrijke en radicale werken voor zijn tijd. Omdat hij dit jaar 100 jaar zou geworden zijn, organiseert Zulte een feestjaar. De uitgave van een zilveren herdenkingsmunt is alvast één van de opmerkelijke verwezenlijkingen. 

De munt is gebaseerd op 1 van Raveels eigen werken, zegt muntmeester Ingrid Van Herzele – uit Herzele: De munt brengt een originele weerslag van zijn werk "Zelfportret met Vierkant" uit 1978. Op het originele werk is het vierkant geel, maar op de munt staat het als een spiegel. En omdat het in een proefkwaliteit is geslagen, komt dat extra goed tot zijn recht. Ook de signatuur van Raveel staat erop. Het geboortejaar 1921 en het jubileumjaar 2021.

Lees verder onder de foto van het originele werk van Raveel, waarop de munt is gebaseerd:

Art-gallery.be

De munt is ontworpen door Luc Luyckx, een echte muntartiest, zegt Ingrid. Dat is nodig omdat het design wel moet aangepast zijn voor een munt natuurlijk. Luyckx is de man die indertijd de wedstrijd had gewonnen voor het ontwerp van de gemeenschappelijke zijde van de Euro, dus eigenlijk vinden we op die munt 2 artiesten terug. 

Nederlands randje aan de Raveelmunt

Omdat het slaan van de munten sinds 2018 wordt uitbesteed aan Nederland, staan er ook 2 munttekens op, legt Ingrid uit: "Het teken van het Munthuis van Nederland, dat is de Mercurius-staf, en dan het muntmeesterteken van België, van mij dus, en dat is het wapenschild van de gemeente Herzele." Het eerste exemplaar is vandaag aan de weduwe van Roger Raveel gegeven. En in totaal worden er 2.500 exemplaren van geslagen. De munt zal ook gepresenteerd worden in een keramische zuil. En daar vind je dan de link naar de werken van Raveel als keramist. De verkoop wordt gecommercialiseerd door de Koninklijk Nederlandse. Meer uitleg daarover vind je hier.

kasto80

Meest gelezen