ImageGlobe

50 jaar geleden opende de eerste Quick in België zijn deuren: "Dat was toen een feestmaal voor maar 16 frank"

Op 2 juli 1971 opende in Schoten de eerste Quick van ons land zijn deuren. Vergezeld door een fanfare en majorettes maakten Antwerpenaren kennis met de hamburger. Ondertussen telt de keten 190 restaurants in België. Om het jubileum te vieren steekt de fastfoodketen haar beroemde Giant in een gouden jasje. Ook verkoopt ze de saus uitzonderlijk apart in kleine potjes. "Het is de saus die het hem doet ten slotte", benadrukt Hilde Sanders uit Brasschaat. Zij was als 8-jarige één van de eerste bezoekers in Schoten.

"Het valt bijna niet voor te stellen, maar in 1971 was de hamburger een onbekende snack", zegt Hilde op Radio 2 Antwerpen. "We wisten niet wat er ging komen. Het enige wat m'n papa had gehoord was dat er een hamburgerrestaurant kwam. Die opening was een heel groot feest. Een hamburger kostte toen 16 frank. Voor ons was dat een feestmaal. Bovendien mocht je met de handen eten. Dat vond ons mama subliem."

Beluister hier het gesprek met Hilde in "Start Je Dag". De tekst gaat daaronder voort.

Ondertussen telt Quick in België 190 filialen. De vestiging op de hoek van de Bredabaan en de Horstebaan onderging verschillende make-overs, maar behield als enige het originele Quick-logo. Ook Hilde kwam nog vaak terug naar het restaurant. "In het begin waren het gewone hamburgers. Na elke uitstap zaagden we papa z'n oren eraf om te stoppen bij de Quick in Schoten. Tot 5 jaar geleden ging ik met m'n mama nog wekelijks een hamburger eten. Dat was voor ons een moment om bij te praten."

De tekst gaat voort onder de foto.

Festiviteiten tijdens de eerste opening
Quick België

Hilde heeft uiteraard één favoriete burger. "Na een tijd probeer je wel eens iets anders uit, maar toen de Giant kwam, was ik meteen verkocht. Dat is nog altijd mijn lievelingsburger. Het is het sausje dat het hem doet natuurlijk."  Dat sausje wordt uitzonderlijk ook tijdelijk apart verkocht om het jubileum te vieren. De Giant zelf, die jaarlijks negen miljoen keer over de toonbank gaat, wordt net als z'n verpakking tijdelijk in een gouden jasje gehuld. 

Meest gelezen