Insta/Amber Heard.

Amber Heard verwelkomt dochter via draagmoeder: "Je hoeft niet noodzakelijk een ring te dragen voor een wieg"

Actrice en model Amber Heard (35) heeft de komst van dochtertje Oonagh Paige op haar Instagram-account aangekondigd. Ze schrijft daarbij dat ze vier jaar geleden de knoop doorhakte voor een kind, weliswaar op haar "eigen voorwaarden". Waarmee ze verwijst naar het draagmoederschap. En Heard is heus niet de enige in Hollywood. 

Kinderen via draagmoederschap is geen taboe meer, al blijft het meestal wel iets voor de happy few (met geld en afhankelijk van het land). Zo is er in ons land geen duidelijk wettelijk kader, maar is het ook niet verboden. In Californië is dan weer commercieel draagmoederschap mogelijk, zodat heel wat wensouders naar het buitenland trekken en makkelijk 100.000 euro betalen aan bedrijven die baby's "op maat" aanbieden.

Draagmoederschap? Bij draagmoederschap baart een draagmoeder een baby in opdracht van een persoon of koppel die/dat om allerlei redenen zelf het kind niet kan/wil dragen.

Heard, die vorig jaar niet uit de pers te slaan was met haar getuigenissen in de rechtszaak tegen ex-man Johnny Depp, wil alvast een lans breken. "Je hoeft niet noodzakelijk een ring te dragen om een wieg te vullen", post ze. Ze hoopt dat mensen dat (ooit) zullen aanvaarden als "normaal".  Ze wenst wel haar privéleven privé te houden. "Dat gaat niemand aan. Door mijn job moet ik dit zo aanpakken."

In Hollywood wordt niet meer opgekeken van draagmoederschap. Deze sterren gingen Heard al zeker vooraf:

  • Acteur Alec en echtgenote Hilaria Baldwin: zij verrasten iedereen vorig jaar met de komst van dochter Maria Lucia een paar maanden nadat Hilaria zelf het leven had geschonken aan zoontje Eduardo Pao Lucas. 
  • Acteurskoppel Sarah Jessica Parker en Matthew Broderick kregen Loretta en Tabitha Hodge met een draagmoeder in 2009.
  • De druk bezette Lucy Liu is sinds 2015 moeder van zoontje Rockwell Lloyd. "Het leek de juiste keuze, omdat ik niet wist wanneer ik zou stoppen met werken", legde de actrice en kunstenares Liu (foto onder) uit. 
2019 FilmMagic
  • Muziekproducer Kanye West en realityster/zakenvrouw Kim Kardashian schakelden na complicaties een draagmoeder in voor hun derde en vierde spruit, Chicago en Psalm. Ze maakten daar geen geheim van en Kardashian bedankte de draagmoeder van harte op haar website.
  • In 2008 stuurden actrice Nicole Kidman en countryzanger Keith Urban zelfs een persbericht uit om aan te kondigen dat dochter Faith Margaret geboren was met "de steun van".  Van eerste dochter Sunday Rose beviel Kidman zelf.

Meest gelezen