AP2013

Amerikaanse scoutsorganisatie betaalt meer dan 700 miljoen euro aan slachtoffers van seksueel misbruik

De Amerikaanse scoutsorganisatie Boy Scouts of America hebben een akkoord gesloten met zo'n 60.000 mannen die zeggen dat ze als kind zijn misbruikt door scoutsleiders. De organisatie trekt daar 850 miljoen dollar voor uit, omgerekend 717 miljoen euro.

De Amerikaanse scoutsorganisatie ligt al meer dan tien jaar onder vuur wegens grootschalig seksueel misbruik. Tienduizenden mannen zeggen dat ze in hun jeugd werden aangerand of verkracht door hun scoutsleiders. Sommige klachten dateren al van in de jaren 40. In de Verenigde Staten zijn scoutsleiders vaak oudere mannen.

In februari vorig jaar stapten de Boy Scouts of America (BSA) in een faillissementsprocedure, zodat ze beschermd zouden zijn tegen schuldeisers. De schikking die ze nu hebben afgesloten, is een onderdeel van die procedure. Ze betalen meer dan 700 miljoen euro aan 60.000 slachtoffers, en beloven ook maatregelen te nemen om misbruik in de toekomst te voorkomen.

Het bedrag is meer dan het dubbele van wat de BSA eerst hadden voorgesteld. Een van de advocaten van de slachtoffers noemde het in Amerikaanse media "de hoogste schadevergoeding die ooit in de VS is betaald aan misbruikslachtoffers".

Meest gelezen