Belga

België - Italië bijzonder voor Italiaanse restaurantuitbater in Antwerpen: "Mijn schoonbroer speelde bij de nationale ploeg"

Alfredo Arenoso, van het pas geopende restaurant Reginella in Antwerpen, kijkt met bijzondere gevoelens uit naar de wedstrijd België - Italië op het EK Voetbal vanavond. "Ik denk dat de kans fifty-fifty is." Stijn Van de Veken, een Antwerpaar die in Italië woont, durft dan weer niet op café gaan kijken. "Ik ben te passioneel, te enthousiast, tijdens een wedstrijd. Als België wint, ga ik moeten lopen voor mijn leven."

Pas twee weken geleden opende Alfredo Arrenoso zijn restaurant op de Grote Markt in Antwerpen. Het valt te verwachten dat hij vanmiddag en vanavond in het stadscentrum geconfronteerd zal worden met heel wat fans van de Rode Duivels. Vanavond speelt België zijn kwartfinale op het EK Voetbal tegen Italië. Alfredo heeft wel nog een bijzondere band met de "squadra azzurra". "Mijn schoonbroer, Fabio Cannavaro, heeft bij de Italiaanse nationale ploeg gespeeld. Supporteren voor Italië zit bij onze familie dan ook in het bloed."

In elk geval moet degene die vanavond wint ook Europees kampioen worden

Alfredo Arrenoso, Italiaans restaurantuitbater in Antwerpen

In 2006 werd Italië wereldkampioen voetbal. "Dat was toen een heel ervaren ploeg. Nu zijn het allemaal jonge spelers, goede spelers wel, maar met nog maar weinig ervaring." Alfredo zal vanavond dus tussen twee vuren zitten. "Uiteraard supporter ik voor Italië, maar ik heb toch ook een beetje een Belgisch hart. Mijn echtgenote is Belgisch en ik ben hier nu 12 jaar." 

Hij denkt dat beide ploegen ongeveer even veel kansen hebben. "België heeft misschien een klein beetje meer kans, omdat het meer ervaring heeft. Ook dankzij enkele sterkhouders die in Italië spelen, zoals Lukaku en Mertens. Ik denk toch dat het 2-2 wordt en dat Italië dan met penalty's wint. In elk geval moet degene die vanavond wint, ook Europees kampioen worden."

Hij gaat er sowieso ook een feest van maken, wie er ook wint vanavond. "Als Italië wint, krijgen de klanten een glaasje rode wijn. Wint België dan wordt het een pintje", lacht hij.

Ik roep, ik sta recht, ik vloek,... Heel Italiaans eigenlijk. Dat gaat niet in goede aarde vallen.

Stijn Van de Veken, Antwerpenaar in Italië

Dan gaat Stijn Van de Veken het vanavond kalmer aan doen. De Antwerpenaar woont in de Italiaanse stad Modena, maar denkt er niet aan om op café op restaurant te gaan. "Normaal zou ik dat zeker doen. Ik ben een superenthousiaste, passionele supporter en soms zelfs wat agressief. Maar daarom durf ik het niet aan om tussen Italianen, zeker Italiaanse voetbalsupporters, te gaan zitten. Stel je voor, nee, België wint gewoon en dan ga ik moeten lopen voor mijn leven." 

Rustig supporteren kan hij dan ook niet. "Nee, ik roep, ik sta recht, ik vloek,... Heel Italiaans eigenlijk", lacht hij. "Dat gaat niet in goede aarde vallen denk ik." Ook een Belgische vlag hangt hij niet uit. "Nee, ik heb geen zin om mijn appartement in vlammen te zien opgaan! Het leeft hier echt enorm en ze zijn er net als wij van overtuigd dat ze gaan winnen. Het is wel een leuke sfeer."

Meest gelezen