C-mine opent de zomer met cultuurfestival Zomerslag. "De mensen moeten het plein weer inpalmen"

Kunstencentrum C-mine stuitert de zomer in met ‘Zomerslag’, een openlucht zomerfestival tussen de twee schachttorens van de voormalige steenkoolmijn. “We nodigen mensen uit om het plein terug in te palmen en zo mee invulling te geven aan het artistieke programma, van theater, dans, exposities, een potje petanque of een glaasje wijn: er is voor elk wat wils”, aldus Louise Osieka, directeur van C-mine. 

Volgens Louise Osieka werd de publieke ruimte van C-mine tot nu toe niet voldoende benut. “De voormalige mijnsite heeft een monumentaal plein dat alleen wordt gebruikt voor grote evenementen. Zomerslag, een doorlopend festival dat drie maanden duurt, brengt daar verandering in. Zelfs op dagen dat er geen acts gepland staan, zijn mensen welkom om met een drankje op het plein te komen genieten. Eigenlijk heeft corona ons het laatste duwtje in de rug gegeven dat we nodig hadden om met deze publieke ruimte aan de slag te gaan. Zomerslag is dan ook een experiment om de nog onaangeroerde mogelijkheden van de immense site te exploreren.” 

Uitgebreid expo-aanbod

Naast een multidisciplinair programma op het plein dat onder meer bestaat uit DJ-sets, films in openlucht, jazzavonden en een boeren- en een plantenmarkt is er ook een uitgebreid expo-aanbod. “Eerst en vooral is er de groepstentoonstelling SHOUT, waarin het werk van vijf Europese graphic-art iconen valt te bewonderen”, zegt schepen van Cultuur Anniek Nagels (CD&V). “Verder presenteert kunstpartner CIAP een solo-tentoonstelling van Marina Sula en kunnen bezoekers kennismaken met de inwoners van Winterslag op de expo FERM PORTRET, ontwikkeld door Cie Tartaren samen met de wijkbewoners. De Genkse fotograaf Boumediene Belbachir liet zich door verhalen van mensen in Winterslag inspireren voor een reeks portretten.”

Een kunstencentrum leeft alleen als bezoekers het verhaal samen met ons willen vertellen

Louise Osieka van C-mine

Voor de 30-jarige Osieka, die nog maar een half jaar directeur is van de site, was het uit de grond stampen van Zomerslag in volle coronapandemie een vuurdoop die kan tellen. “Net zoals alle andere mensen in de cultuursector kampte ik met een enorme coronakater. Een kunstencentrum is een publieke plek, die alleen leeft als er bezoekers zijn die het verhaal samen met ons willen vertellen. We zijn verheugd om iedereen terug te kunnen verwelkomen”. 

Meest gelezen