Canadese ganzen zijn een plaag in Limburg: "Vroeger werden ze vergast, nu gaan ze naar de voedselbank"

Canadese ganzen zijn een ware plaag geworden in Limburg, onder meer aan het Schulensmeer. Daar zijn er gisteren 129 exemplaren gevangen.

Naast de Demer in Lummen vlakbij het Schulensmeer werden gisteren 129 Canadese ganzen gevangen. “Tot twee jaar geleden werden ze vergast en naar het verwerkingsbedrijf Indaver overgebracht. Nu gaan ze naar de Voedselbank”, aldus voorzitterconservator van de Vrienden van het Schulensbroek Piet Rymen. 

De ganzen veroorzaken veel schade aan gewassen en vervuilen ook zwemwateren en plassen

De Canadese gans heeft zich sinds de jaren '70 massaal voortgeplant in Vlaanderen. Het probleem is dat die ganzen veel schade veroorzaken aan gewassen en graslanden, en ze vervuilen ook zwemwateren en plassen. Om de schade te beperken, wordt de populatie al jaren ingeperkt. Piet Rymen: “Dat gebeurt onder meer door het schudden van eieren en door bejaging. Maar dus ook door ganzen te vangen."

Consumptie

Die vangst gebeurt tijdens de rui, wanneer de ganzen hun verenkleed vervangen en dus niet kunnen vliegen. De Vlaamse overheid werkt hiervoor samen met een extern bedrijf, RATO vzw (Rattenbestrijding Oost-Vlaanderen). Zij beschikken over de juiste materialen en expertise waardoor de actie zo min mogelijk stress veroorzaakt bij de ganzen. De dieren worden nadien waar mogelijk voor consumptie aangeboden aan sociale initiatieven. 

(Lees verder onder de foto.)

20 miljoen schade besparen

Volgens de laatste tellingen (2019) komen in Vlaanderen nu ongeveer half zoveel Canadese ganzen voor als in 2010. Dat zijn er bij benadering 5.000. Het aantal jaarlijks gevangen Canadese ganzen is ook meer dan gehalveerd, van iets meer dan 2.000 naar ongeveer 900. Een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) wees uit dat ruivangsten, als aanvullende maatregel op het schudden van eieren en jacht, Vlaanderen tegen 2050 minstens 20 miljoen euro aan toekomstige schade besparen.

Meest gelezen