Archieffoto van de regio
© Peter Engelke

Vlaamse hoteluitbater in Portugal: "Als ook dit seizoen tegenvalt zie ik het somber in"

De verschillende regeringen in ons land bekijken momenteel of er strengere regels moeten worden ingevoerd voor mensen die terugreizen uit Portugal. In het land is de delta-variant namelijk aan een opmars bezig en die besmettelijkere variant van het coronavirus wil België zoveel mogelijk buitenhouden. Als ons land strengere regels invoert, heeft dat mogelijk gevolgen voor het toerisme. VRT NWS sprak met de Vlaamse Freya Missoorten, die in de Algarve een bed and breakfast uitbaat. In 2018 verloor ze al een huis door bosbranden in de regio, dus als dit seizoen ook tegenvalt, ziet ze de toekomst somber in. 

Beluister het gesprek met Freya Missoorten in "De ochtend":

© Mauro Rodrigues - creative.belgaimage.be

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei al eerder dat hij voorstander is van strengere regels voor reizigers die uit Portugal terugkeren. Hij wil daarmee vermijden dat de delta-variant zich in België verspreidt. De ministers zitten momenteel samen om de situatie te bespreken. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet al weten dat hij niet soloslim wil spelen, en vraagt een gecoördineerde Europese aanpak. Wanneer de beslissing valt, is nog niet duidelijk.

B&B-uitbaters voelen de impact op de boekingen

Freya Missoorten baat in Monchique in de Algarve de bed and breakfast "Casa Jaede" uit. "De nieuwsberichten over Portugal hebben meteen een impact op de boekingen", vertelde Missoorten in "De ochtend" op Radio 1. "Niet zozeer voor Casa Jaede, want hadden wij nog niet zoveel boekingen." Een collega daarentegen zou wel al te maken hebben gehad met drie annulaties.

Het is niet de eerste tegenslag voor "Casa Jaede". Missoorten kreeg in 2018 al te maken met bosbranden in de Algarve. Daarbij werd een deel van de B&B verwoest. Het jaar nadien kon ze tijdens het seizoen maar op halve kracht draaien omdat ze haar B&B moest heropbouwen. "Net op het moment dat we klaar waren, kwam de coronacrisis. Dus als dit seizoen ook tegenvalt zie ik het somber in." In het voorjaar zag het er nog goed uit voor de B&B omdat er steeds meer versoepelingen kwamen. Maar nu ziet het ernaar uit dat er geen goede zomer aankomt.

Moeilijke beslissing

Hoewel in de grote steden zoals Porto en Lissabon de besmettingen stijgen, merken ze er in Monchique weinig van. "We moeten nog steeds een mondmasker dragen maar de horeca is nog gewoon open." Er zijn ook weinig besmettingen in de regio vastgesteld. 

Niet alle regio's krijgen dus te maken met een stijging van het aantal nieuwe besmettingen. Missoorten begrijpt dat dat het moeilijk maakt om regels voor heel Portugal te bepalen, "maar dat maakt het voor ons niet minder moeilijk natuurlijk". 

Het is nog afwachten wat er vandaag wordt beslist voor Portugal. Maar minister Vandenbroucke liet al weten dat hij voorstander is voor twee testen, één bij terugkomst en één zeven dagen later, voor de mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Meest gelezen