Freepik Company S.L. - www.freepik.com

VRT bundelt krachten met Vlaamse en Nederlandse partners in strijd tegen nepnieuws

De komende drie jaar zal de openbare omroep binnen het EDMO-project samenwerken met Vlaamse en Nederlandse partners om de verspreiding van nepnieuws aan te pakken. "Desinformatie is een groeiend probleem en kan onze samenleving ontwrichten. Daar willen we als openbare omroep weerwerk tegen bieden", stelt hoofdredacteur bij VRT NWS, Griet De Craen. 

Sinds enkele jaren richt desinformatie - vooral via sociale media - ook in Vlaanderen schade aan, en de coronacrisis heeft de verspreiding ervan enkel doen toenemen. Om die stroom aan nepnieuws aan te pakken zal VRT de komende drie jaar deelnemen aan het Vlaams-Nederlandse EDMO-project, European Digital Media Observatory. Dat is een internationaal netwerk waarin factcheckers, mediabedrijven, wetenschappers en andere experten de krachten bundelen in de strijd tegen desinformatie. Naast de Vlaams-Nederlandse samenwerking zullen er in het najaar nog zeven andere EDMO-groepen in Europa opgericht worden. 

Aan Vlaamse kant zal de openbare omroep samenwerken met Knack, KU Leuven en Textgain. Aan Nederlandse kant zijn dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat. Andere belangrijke partners zijn Netwerk Mediawijsheid en Mediawijs, twee netwerkorganisaties die zich in Nederland en Vlaanderen inspannen om mediawijsheid bij kinderen, volwassenen en mediaprofessionals te bevorderen. 

Steun van Europese Commissie

De projectleden zullen desinformatiecampagnes detecteren en factchecks publiceren. Voorzitter van de raad van bestuur van EDMO, professor Miguel Poiares Maduro: "De hubs organiseren daarnaast activiteiten rond mediawijsheid en ondersteunen lokale media en autoriteiten. Zij zorgen voor een duidelijker beeld van de situatie op nationaal en regionaal niveau om de strijd tegen desinformatie te bevorderen."

De financiële ondersteuning vanuit de EU stelt ons in staat om een netwerk van factcheckers in Vlaanderen en Nederland bijeen te brengen

Johan Oomen, projectcoördinator EDMO, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

De Europese Commissie steunt het project met twee miljoen euro. "De financiële ondersteuning vanuit de EU stelt ons in staat om een netwerk van factcheckers in Vlaanderen en Nederland bijeen te brengen en software te ontwikkelen waarmee misinformatie op een efficiënte manier opgespoord kan worden", vertelt Johan Oomen, van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, projectcoördinator bij EDMO. "De verschillende hubs die dit jaar in verschillende lidstaten gelanceerd worden wisselen resultaten uit, waardoor inspanningen in Nederland en België bijdragen aan de bredere agenda om het nieuwsecosysteem in Europa te ondersteunen."

DDT-cel van VRT NWS

VRT NWS investeert 218.280 euro in het project, gespreid over een periode van 3 jaar   (163.710 euro uit de subsidie van de Europese Commissie + 54.570 euro eigen inbreng). Dat geld wordt voor ongeveer de helft geïnvesteerd in Innovatie, en deels in de werking van de DDT-cel van VRT NWS, een gespecialiseerde redactie die zich focust op Data, Desinformatie en Technologie. Experten zoals Tim Verheyden, Rien Emmery en Amra Dorjbayar houden zich dagelijks bezig met het onderzoeken en ontkrachten van nepnieuws en het blootleggen van de mechanismen die spelen bij desinformatie. Zo publiceerde VRT NWS 120 factchecks over de coronacrisis in de periode van maart 2020 tot maart 2021.

"Eén op de twee Vlamingen twijfelt er vaak aan of de informatie die hij of zij krijgt wel echt is", vertelt hoofdredacteur bij VRT NWS, Griet De Craen. "Eén op de twee heeft ook ooit al een bericht geloofd dat achteraf vals bleek. Desinformatie is een groeiend probleem en kan onze samenleving ontwrichten. Daar willen we als openbare omroep weerwerk tegen bieden met kwalitatieve factchecks en duiding."

Daar willen we als openbare omroep weerwerk tegen bieden met kwalitatieve factchecks en duiding

Griet De Craen, hoofdredacteur VRT NWS

Ook Mike Matton, hoofd internationale samenwerkingen VRT Innovatie is blij met de Vlaams-Nederlandse samenwerking: "Desinformatie is een probleem dat op maatschappelijk niveau moet worden aangepakt, door (inter)nationale samenwerkingen zowel op redactioneel als op technologisch vlak. Dit EDMO project brengt deze samenwerkingen in de praktijk, met een focus op de Nederlandse taal, wat ook de technologische ontwikkeling ten goede zal komen."   

 

Meest gelezen