Koopjes komen traag op gang: "Echte stormloop verwachten we zondag"

Ook in Antwerpen is op 1 juli de koopjesperiode weer begonnen. Veel handelaars hebben ernaar uitgegeken, omdat ze nog met heel wat stock zitten na een slecht jaar. Ondanks een gezellige drukte op de Meir, zijn de solden traag op gang gekomen. "Dat viel te verwachten voor een donderdag. We hopen op een echte stormloop dit weekend want voor heel veel zelfstandigen is het erop of eronder", vertelt Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen. 

De trage start gisteren was geen verrassing volgens Volckeryck. "Een donderdag is niet direct de beste dag om een soldenperiode af te trappen. Heel veel gezinnen moesten bijvoorbeeld ook diploma-uitreikingen van hun kinderen bijwonen. We verwachten dit weekend eerder een stormloop. Vooral zondag kan een topdag worden want dan is het koopzondag in Antwerpen." 

De winkeliers zijn al lang blij dat dit jaar geen herhaling wordt van de horrorperiode van vorig jaar. "We kunnen gerust spreken van zwarte solden. De opbrengst was nog nooit zo laag. Er heersten enorm veel beperkingen. De horeca was gesloten en in de hele binnenstad waren maar 4 toiletten open. Dat was een ramp, aangezien de solden een familiefeest zijn. Gezinnen komen samen naar de stad om te winkelen en een hapje te eten. Het is voor winkeliers natuurlijk veel leuker om die families terug te zien komen in plaats van het klanten die verplicht alleen of per twee winkelen." 

Sommigen leden een verlies van 60 procent het afgelopen jaar. Voor heel veel zelfstandigen is het erop of eronder
Nico Volckeryck, regiodirecteur Groot-Antwerpen van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen

Alle hoop op deze koopjesperiode

Op die rampzalige solden volgden een slecht jaar, wat zich nu toont in de solden, gaat Volckeryck verder. "Kortingen beginnen direct al vanaf 30 of 40 procent. Dat is zeker niet slecht. Een verklaring valt te zoeken bij het afgelopen jaar. Er is heel veel blijven liggen in onze winkels. Die stock moet verkocht worden. Voor heel veel zelfstandigen is het erop of eronder. Sommigen spreken van een verlies van 60 procent. Alle hoop wordt gevestigd op deze koopjesperiode. Die moet zorgen voor cash om de volgende collecties te kunnen betalen." 

Toch is Volckeryck optimistisch. "Het ziet er goed uit. Het lijkt ook mooi weer te zullen worden. Koopjesjagers zullen wel afkomen naar Antwerpen en andere steden. Spijtig genoeg zitten we nog wel met enkele beperkingen zoals de regel waarbij maximaal 1 klant per 10 vierkante meter is toegelaten. Verschillende landen laten zo'n regels stilaan varen. Nederland gaat zelfs verder en schaft de mondmaskerplicht in winkels af. Er zijn al veel beperkingen opgeheven, maar we moeten stilaan toch durven kijken naar een terugkeer naar normale solden. Hoe minder beperkingen, hoe beter de koopjesperiode."

Meest gelezen