Ex-topman Bpost riskeert tien jaar cel in de Verenigde Staten wegens verboden prijsafspraken

Jean-Paul Van Avermaet, de vroegere topman van Bpost, is in de Verenigde Staten in verdenking gesteld voor verboden prijsafspraken. Dat schrijft De Standaard. De verdenkingen dateren van toen Van Avermaet aan het hoofd stond van bewakingsfirma G4S.

17 september 2019. Jean-Paul Van Avermaet, toen nog topman van bewakingsfirma G4S, zit in een Brussels hotel samen met twee collega's van concurrerende firma's. Volgens de Amerikaanse justitie gaat het niet zomaar om een onschuldige ontbijtvergadering, maar worden daar afspraken gemaakt om contracten onder elkaar te verdelen. Met datzelfde doel zou Van Avermaet op 16 december 2019 een mail naar zijn concullega's hebben gestuurd, om hen te vragen om een lijst op te stellen van contracten "die belangrijk zouden zijn in 2020". Die lijst zouden ze vier dagen later besproken hebben, om te bepalen welk contract naar wie zou gaan. De andere firma's zouden dan hoge offertes indienen, zodat zij het contract zeker niet zouden krijgen.

"De vraag is hoe Van Avermaet met dit probleem omgaat", analyseert De Standaard-journalist Pascal Dendooven in "Terzake":

Videospeler inladen...

Zulke prijsafspraken zijn verboden, omdat ze ervoor zorgen dat er geen echte concurrentie is, waardoor klanten mogelijk hogere prijzen betalen. In ons land en in de Verenigde Staten werden daarom onderzoeken opgestart. Dat de VS betrokken zijn, komt omdat er ook afspraken zouden zijn gemaakt over bewakingscontracten voor Amerikaanse legerbasissen en NAVO-gebouwen in ons land.

De firma G4S pleitte een paar dagen geleden al schuldig en betaalde een minnelijke schikking van 15 miljoen dollar. Nu is ook ex-topman Van Avermaet door een jury in verdenking gesteld, samen met twee toplui van Seris, een Belgische bewakingsfirma. Als het tot een proces komt, kunnen ze een straf krijgen van 10 jaar cel en een boete van 1 miljoen dollar. Als ze schuldig pleiten, kunnen ze die straffen beperken.

Het onderzoek naar concurrentievervalsing was een van de redenen waarom Van Avermaet in maart moest opstappen als topman van Bpost, samen met tegenvallende resultaten van het postbedrijf. Hij was toen amper een jaar aan de slag. Een echte opvolger is er intussen nog niet, Bpost wordt nu geleid door interim-CEO Dirk Tirez.

Meest gelezen