Arbeiders in beschermingsmateriaal op een begraafplaats in Sint-Petersburg.

In Rusland breekt coronavirus opnieuw dagrecords: "Burgers met zachte dwang overtuigen van vaccinatie"

In Rusland werden afgelopen woensdag 672 corona-overlijdens geregistreerd: een dagrecord, en dat voor de derde dag op rij. Als oorzaak wordt gekeken naar de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus, maar evengoed naar de lagere vaccinatiegraad. "Met zachte dwang probeert de overheid nu meer mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren", vertelt onze correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. 

Beluister hier het gesprek met Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend"

TASS

Vaccinatie

Voor de stijgende coronacijfers wordt onder meer gekeken naar de lagere vaccinatiegraad in Rusland. "De overheid geeft in ieder geval de schuld aan de burgers, die zich niet actief genoeg hebben laten vaccineren", aldus Koerkamp. "Nu wordt er extra druk gelegd op de burgers om zich toch te laten vaccineren. Zo wordt er zachte dwang uitgeoefend in bepaalde contactberoepen, in de zorg en in de horeca: daar moet 60 procent gevaccineerd zijn en dat betekent dat mensen onder druk worden gezet om zich te laten inenten. Zoniet, verliezen ze loon."

Er zijn in de vaccinatiecampagne allerlei bizarre en domme fouten gemaakt

Dat de vaccinatiecampagne zo sputtert, heeft ook te maken met een aantal fouten die de overheid gemaakt heeft. Zo was Rusland een van de eerste landen met een vaccin op de markt: het Spoetnik-vaccin dat in augustus vorig jaar al werd voorgesteld. "Poetin was er als de kippen bij om te zeggen dat Rusland het eerste land was met een vaccin, de naam Spoetnik verwees dan weer naar de eerste onbemande satelliet of kunstmaan uit de jaren 50 en moest symbool staan voor de Russische overwinning. 

Maar, op het moment dat het vaccin op de markt kwam, was de testprocedure - die gangbaar is voor nieuwe vaccins- nog niet vervolledigd en dat heeft twijfel gezaaid bij de Russen. Er zijn ook allerlei bizarre en domme fouten gemaakt: zo zijn er intussen meerdere vaccins ontwikkeld in Rusland en een ervan blijkt niet of nauwelijks te werken. Er zijn ook gevallen van mensen die dachten dat ze het Spoetnik-vaccin ingespoten kregen, maar toen iets heel anders hadden gehad. Dat soort dingen heeft meer en meer twijfel gezaaid bij de Russen, en in het land was er sowieso al een traditionele aversie tegenover vaccins."

Geen beperkende coronamaatregelen

Daarbovenop was er het afgelopen jaar weinig sprake van echt beperkende coronamaatregelen. "In mei en juni vorig jaar was er een lockdown in Moskou, maar sindsdien hebben we geen lockdowns meer gehad. Buitenlanders verbazen zich over wat hier allemaal kan. En net door het ontbreken van die maatregelen, dachten Russen dat het wel allemaal ging loslopen met het virus, zelfs zonder vaccinatie."

EK Voetbal

Dat Rusland nu ook nog eens gastland is voor het EK Voetbal, leidt ook tot veel internationale kritiek. De speelstad Sint-Petersburg is zelfs koploper wat de stijgende coronacijfers betreft: het aantal sterfgevallen ligt daar heel hoog. "9 procent van de Finse voetbalsupporters die bij de wedstrijd Finland-Rusland waren, bleek bij terugkeer corona te hebben. Dat is een van de voornaamste redenen voor de stijging van de coronacijfers in Finland." 

Rusland probeert nu wel in te grijpen, onder meer met QR-codes die moeten aantonen of Russen gevaccineerd zijn of onlangs getest. "De vrees bestaat wel onder de Russen dat het gebruik van die QR-codes wordt uitgebreid naar het openbaar vervoer en de scholen."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meest gelezen