Radio 2

Gent werft als eerste stad in Vlaanderen een mondhygiënist aan

Gent werft als allereerste stad in Vlaanderen een mondhygiënist aan: Adriana Kasapi is haar naam. Een mondhygiënist is een sociaal werker die gratis komt kijken of je gebit nog gezond is. Want voor sommige Gentenaars is een tandartsbezoek te duur, anderen zijn er ook bang voor. 

De mondhygiënist van de stad zal aan de slag gaan in deelgemeente Ledeberg. De stad werkt daarvoor samen met het Centrum Eerstelijns Mondzorg Botermarkt (CEMOB vzw), een onderdeel van het wijkgezondheidscentrum Botermarkt. Schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit): "De mondhygiënist heeft als opdracht een brugfiguur te zijn naar de tandartsen, maar vooral preventief te werken. Mensen informeren over hoe een goede mondhygiëne te hebben, en als er problemen zijn, door te verwijzen naar de reguliere tandzorg. 

Een mondhygiënist is meer dan iemand die de mond screent en mensen hun tanden leert poetsen. Rudy Coddens: "Het is in de eerste plaats een sociaal werker met een medische achtergrond die ook actief is in de wijk en buurtbewoners naar goede tandzorg begeleidt. Hij of zij zal ook met partners uit de buurt acties opzetten om die mondzorg beter bekend en aanvaard te maken."

Adriana Kasapi is de eerste mondhygiëniste van de stad

Adriana Kasapi: "Ik ga twee dagen per week echt klinisch werken, dus in de mond van de patiënten, waarbij ik controle van de tanden doe en aan preventie toegespitst op de patiënten zelf. De andere dagen werk ik aan het pilootproject van de stad Gent." Het project van de stad komt niets te vroeg. Adriana Kasapi: "Er is zeker nood aan. We zien in de praktijk dat er heel wat mensen een achterstallige mondhygiëne hebben. De bevolking van Ledeberg is ook heel divers. Een derde van de mensen is anderstalig, we hebben hier een mix van jong en oud, arm en rijk."

De redenen waarom mensen een slechte mondhygiëne hebben, kan verschillen. Kasapi: "Sommigen hebben er geen tijd voor, sommigen geen aandacht, maar we gaan dat met dit pilootproject nader bekijken en iets duurzaams opstellen zodat dat in de toekomst verbetert." De mondhygiëniste richt zich nu nog in de eerste plaats op volwassenen. Maar later komen ook de kinderen aan de beurt. En er is al een poetslied gemaakt. Kasapi: "De stad heeft samen met de ouders een folder samengesteld en een poetslied gemaakt door DJ Tuub gericht op kinderen tot 5 jaar."

Beluister hier het interview van Radio 2 Oost-Vlaanderen met Adriana Kasapi

Jonas Hamers / ImageGlobe

Gent is niet toevallig de eerste van Vlaanderen

Het is niet toevallig dat Gent de eerste stad van Vlaanderen is die een mondhygiënist aan het werk stelt. Enkele sociale organisaties in de stad hebben al proefprojecten met mondhygiënisten achter de rug en enkele jaren geleden startte Het Universitair Ziekenhuis ook al het mondzorgproject "Ieders mond gezond".   

De opleiding tot mondhygiënist is ook vrij nieuw en werd voor het eerst aan de Ugent aangeboden. Professor Jacques Vanobbergen vindt de  komst van mondhygiënisten een grote stap voorwaarts: "in de mondzorg is preventie lange tijd ondergewaardeerd geweest, terwijl dat eigenlijk het belangrijkste is dat bestaat. We hebben zo veel middelen om die mond gaaf te houden. Mensen gaan vaak pas naar de tandarts als er iets moet hersteld worden. Met de inzet van die mondhygiënisten willen we vooral schade voorkomen, aan echt primaire preventie doen."

In 2023 wordt het project in Ledeberg geëvalueerd door de stad. Valt die evaluatie positief uit dan wil de stad ook in andere deelgemeenten en wijken van Gent met een mondhygiënist van start gaan. In eerste instantie denkt de stad dan aan Gentbrugge, Nieuw Gent en de buurt van de Watersportbaan

kasto80

Meest gelezen