Luc Vanheerentals

"Groenslingers" verbinden Leuvense overburen

Sinds dinsdag hangt de eerste groenslinger in Leuven. Dat is een slinger van klimplanten uit een geveltuintje van een bewoner naar het geveltuintje van de overbuur. Het zorgt voor meer biodiversiteit, verkoeling en dempt het geluid.

De stad spande een kabel tussen twee woningen in de Desiré Mellaertstraat in Kessel-Lo. De bedoeling is dat de straat zo vergroeit tot één lange slinger van planten. “Aangezien sommige straten te smal zijn voor bomen, riepen we inwoners met een geveltuintje op om hun tuintje met een kabel in de hoogte te laten verbinden met hun overbuur. Zo krijg je een groenslinger die dwars over de straat zwiert,” zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera. 

Natuurlijke airco

Bewoonster Ike Kamphof is alvast enthousiast. “Wij hebben goede hoop dat het de straten een ander aanzicht gaat geven en dat we met wat meer groen om ons heen kunnen leven. We hopen dat het ook wat effect heeft op het verkeer in de straten. Het moet aantonen dat het een buurt is waar mensen en planten wonen en niet alleen maar auto’s doorrijden.” 

Volgens het stadsbestuur van Leuven zorgt zo'n groenslinger naast vergroening ook voor verkoeling. Dat is in de zomermaanden dus meer dan welkom. Daarom wil het stadsbestuur zoveel mogelijk Leuvenaars stimuleren om ook een groene slinger te laten groeien.

Voorwaarden

Elke inwoner van Leuven met een geveltuintje kan op de website van de stad Leuven een aanvraag indienen om een kabel te laten spannen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De kabel moet bijvoorbeeld minstens 4,5 meter hoog geplaatst kunnen worden en verder mag je straat niet breder zijn dan 10 meter.  

Eens de aanvraag goedgekeurd, kies je een plant uit een lijst. Vervolgens komen medewerkers van de stad de kabel zorgvuldig tussen de gevels spannen. Na ongeveer twee jaar heb je een volgroeide groenslinger. Meer info over geveltuinen en de groenslinger vind je op de website van de stad

Meest gelezen