Diane Appels

Grote Vlindertelling van Natuurpunt: Wat is de impact van de droogte van de vorige jaren en het voorbije natte voorjaar?

Vandaag start de jaarlijkse grote vlindertelling van Natuurpunt. De natuurorganisatie vraagt iedereen om gedurende drie weken tussen 3 en 25 juli, regelmatig vlinders te tellen in de tuin. Naast het tellen roept Natuurpunt mensen ook op om hun tuin "vlindervriendelijk" in te richten.

De bedoeling van de Grote Vlindertelling is om zo veel mogelijk waarnemingen te registreren en zo een beeld te krijgen van de toestand van de verschillende vlindersoorten in ons land. "Vroeger werkten we met een vlindertelweekend, maar sinds enkele jaren spreiden we de waarnemingen over drie weken", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

"Vlinders tel je best wanneer het goed vlinderweer is: tussen 17 en 30 graden,  zonnig en niet te veel wind. Door de waarneming over 3 weken te spreiden, is de kans groot dat daar goed vlinderweer bij zit."

5 minuten tijd

Natuurpunt vraagt om tijdens de periode van de vlindertelling regelmatig 5 minuten in de tuin vlinders te tellen. "Op die 5 minuten zie je natuurlijk niet alle vlindersoorten die je in de tuin kan waarnemen", zegt Veraghtert. "Maar het is een steekproef die een beeld geeft van hoe het met de tuinvlinders gaat."

Veraghtert drukt erop dat regelmatig tellen heel nuttig is: "Je kan zo veel tellen als je wil, bijvoorbeeld 5 minuten in de voormiddag en 5 minuten in de namiddag. Hoe meer tellingen hoe beter!"

Lees verder onder de foto.

Distelvlinder - Diane Appels

Koud en nat voorjaar

Dit voorjaar was het lang koud en was het ook periode behoorlijk nat. Dat heeft allemaal invloed op de vlinderpopulaties zegt Veraghtert. "We hebben gezien dat er dit voorjaar lage aantallen vlinders rondvlogen. Een aantal vlindersoorten zijn ook nog niet echt hersteld van de extreme jaren 2018 en 2019, toen heel wat vlinders klappen kregen door onder andere de droogte."'

Het is dus afwachten wat dit voorjaar voor de vlinders heeft betekend. Het zou ook kunnen dat het wisselvallige weer beter was voor rupsen die meer fris groene planten vonden om op te eten. Als het in juli goed weer wordt, kan deze zomer toch nog goed uitdraaien voor de vlinders.

De telling geeft Natuurpunt een beeld van de talrijkheid van de vlindersoorten in Vlaanderen. "We maken een top-10 van de vlindersoorten die het meest voorkomen in Vlaanderen", zegt Veraghtert. "We vergelijken die waarnemingen ook met tellingen die vlinderwaarnemers gedurende het jaar doen en we volgen ook van jaar tot jaar op hoe het met tuinvlinders gaat."

Je tuin vlindervriendelijk inrichten is nog veel belangrijker

Wim Veraghtert, Natuurpunt

Naast vlinders tellen, kan je nog meer betekenen voor vlinders. "Vlinders tellen is belangrijk", zegt Veraghtert. "Maar je tuin vlindervriendelijk inrichten, met veel bloemen en ook veel planten die goed zijn voor de rupsen, dat is nog veel belangrijker.

Alle tips over vlinders tellen vind je op www.vlindertelling.be.

Meest gelezen