radio 2

Italiaanse kunstenaar tovert grauw basketbalpleintje in Winterslag om tot kunstwerk met hulp van jongeren.

De Italiaanse kunstenaar Marco Oggian heeft een grauw basketbalplein in Winterslag omgetoverd tot een kunstwerk. Samen met de jongeren uit de wijk werkte hij tien dagen aan het vormen- en kleurenspel. De schilderpracht is een onderdeel van de expo SHOUT.

“We willen met C-Mine naar buiten treden”, legt SHOUT-curator Daan Linsen uit. “We hebben de grens van de Vennestraat overgestoken en zijn bij dit basketbalpleintje uitgekomen, omdat het wel een opfrisbeurt kon gebruiken. Het zag er nogal grijs en onderkomen uit. Marco Oggian is een van de 5 Europese graphic art-iconen wiens werk deze zomer te bezichtigen valt in C-mine. Hij was de ideale man voor deze klus, omdat zijn werk zich goed leent om groot en bombastisch te gaan én omdat hij zelf een veelbelovende basketbalspeler is geweest.” 

De Italiaanse kunstenaar pimpte het pleintje niet in zijn eentje, maar kreeg hulp van de jongeren in de buurt. “Jongens en meisjes stelden zelf voor om mee te komen schilderen”, vertelt Oggian. “Voor ik aan de opdracht begon heb ik naar hun wensen en ideeën geluisterd. Mijn stijl typeert zich door de vele kleuren en vormen, en het feit dat ik het publiek vrij laat om het plaatje vrij te interpreteren. In dit geval gaat mijn kunst natuurlijk ook gepaard met functionaliteit. Er moet natuurlijk wel gebasket kunnen worden!” 

Zomerslag

De tentoonstelling Shout is een onderdeel van Zomerslag, een multidisciplinair kunstenfestival op C-mine. “We zijn in onze nopjes omdat we eindelijk weer volop aan cultuur kunnen doen”, voegt bevoegd schepen Anniek Nagels nog toe. “Met de tentoonstelling SHOUT wilden we buiten de expomuren treden en de link leggen tussen C-mine en de wijk. Vanaf 2 juli kan de jeugd hier weer naar hartenlust basketballen.” 

Meest gelezen