Italiaanse Belg Nikkie De Maggio
HANS PUT

Italo-Belgen in Limburg bekennen kleur vandaag: “Voetbalhart klopt voor de azzurri”

Het is een duel waar veel Limburgers in de mijnstreek op hadden gehoopt, maar dan wel pas in de finale van het EK. De kwartfinale België-Italië beroert al dagenlang de gemoederen, maar bij de Italiaanse supporters is er ook opvallend veel respect voor het Belgische elftal.

Waarom Nikkie De Maggio uit Beringen zijn voetbalhart voor Italië klopt? Dat is toch nog een restant uit het roemrijke tornooiverleden van de Italianen. “Het is niet om België te beledigen, maar toen ik klein was deed Italië het toch altijd veel beter op de grote tornooien. Dan ben je automatisch fan.” Maar net dat tikje teveel geplaag van een Belgische grootvader zit er ook voor iets tussen. “Hij overdreef met supporteren voor de Belgen en door altijd te zeggen dat de Belgen beter waren deed ik als kind het omgekeerde en supporterde ik nog harder voor Italië.”

Nikki heeft wel een loyauteitsprobleem want hij supportert ook hevig voor Inter, de ploeg van Romelu Lukaku. “Ik zou het fijn vinden als hij er eentje scoort maar dan moet Italië er wel nog eentje meer binnenschieten.”

Advies voor Mancini

In Maasmechelen zijn de Italo-belgen Francesco Sblendorio en Fabrizio Lioi er intussen niet helemaal gerust op. “We hopen op Italië, en als we mogen kiezen wint Italië, maar heel veel supporters denken dat de Belgen toch net iets meer individuele klasse hebben.” Ook hier weer valt de naam van Lukaku: “Hem uit de match houden betekent dat spelers zoals Debruyne of Mertens veel meer ruimte krijgen. Daar schieten we niks mee op. Ik denk dat het eerder cruciaal is om Witsel aan banden te leggen, dan presteert de hele ploeg meteen een stuk minder.”

supporters italië België

Vennestraat Genk

Ook in Genk worden er op de terrassen al pronostieken gemaakt: "Ik denk dat Italië 3-2 gaat winnen omdat het een betere ploeg is", zegt een jongen die bij zijn opa in de Vennestraat zit. "We zijn altijd vrienden, maar nu hoop ik toch dat Italië gaat winnen." Iets verderop worden zelfs weddenschappen afgesloten. "Mijn vriend is Italiaan en als Italië wint, moet ik hem een massage geven, en als België wint, krijg ik een massage", lacht Jill Bakay.

Ze hebben goeie pizza, maar voetbal dat is iets anders 

Piet zit al klaar in zijn Rode Duivels T-shirt: "Deze avond zit ik voor de tv, dus dan ziet niemand dat. Dus nu draag ik mijn rode T-shirt zodat iedereen ziet dat ik voor de Belgen supporter. De Italianen denken dat ze de besten zijn. Ze hebben wel goeie pizza, maar voetbal is wel iets anders."

(Lees verder onder de foto)

Hoe de avond zal verlopen, blijft dus heel spannend: "Ik verwacht dat de Italianen gaan winnen, maar de Belgen maken zeker ook een kans", zegt Alexander. "Maar het blijft een verrassing." Dat bevestigt ook Tom Darcis: "Het wordt heel spannend, maar het wordt sowieso een feest. Als Italië wint, ben ik blij voor mijn vrouw. Als België wint, is ze blij voor mij."

Meest gelezen