Kansenhuis in Zwartberg krijgt meeste subsidies uit Genker burgerbudget

“Samen Sterk voor Pionier en Zwartberg” wordt samen met 18 andere projecten bekroond met subsidies  uit de pot van 1,5 miljoen van het Genkse Burgerbudget. Meer dan 5800  Genkenaren brachten hun stem uit, en dat is volgens schepen van Participatie Alessandro Cucchiara een groot succes. “In geen enkele andere centrumstad is de betrokkenheid bij gelijkaardige participatieprojecten groter dan in Genk”, klinkt het.

Het Genkse stadsbestuur maakte 1,5 miljoen euro vrij voor de ‘Burgerbudgetten’, waarmee ze inwoners zelf de middelen in handen geven om een project te realiseren in hun buurt, wijk of stad. “Er werden 156 projecten goedgekeurd door de klankbordgroep. Projecten die pasten binnen de grote 3 voorgeschreven thema’s ‘talentontwikkeling’, ‘armoede & sociale ongelijkheid’ en 'duurzaamheid & klimaat’”, legt schepen Cucchiara uit. “De goedgekeurde projecten werden in een volgende fase uitgewerkt tot volwaardige projecten. Er bleven uiteindelijk 63 projecten over waarop Genkenaren de voorbije weken hun stem konden uitbrengen.”

Samen sterk voor Pionier en Zwartberg

Het project met de meeste stemmen is Samen Sterk voor Pionier en Zwartberg. Vereniging WeForThem, Vzw open je hart en Basma zetten hun schouders onder een huis vol kansen in Zwartberg. “Dit project wil onder meer een vrouwenwerking opstarten in de wijk, en dames sterker maken en sensibiliseren buiten de beslotenheid van hun gezin”, vervolgt Cucchiara. “Met een resem sociale activiteiten staan ze te popelen om de participatie van moeders en kinderen te verhogen. Verder zijn de onderwerpen van de projecten erg uiteenlopend: van 'Zonder honger naar bed',  een voedselbos,  het aanscherpen van digitale vaardigheden, recreatieve ritjes voor mensen die minder mobiel zijn in Kattevennen-Molenblok tot vormingen rond bier brouwen in Bokrijk en wijnbouw op de mijnterril. ”

Ook burgemeester Wim Dries blikt tevreden terug op het verloop. “Het is nu wel duidelijk dat Genk veel creatieve, ondernemende geesten kent. We zullen deze legislatuur dan ook nog een tweede oproep voor burgerbudgetten lanceren.” 

De winnende projecten werden bekendgemaakt tijdens een radioshow op lokale zender GRK. 

Meest gelezen