Kersenoogst in Haspengouw valt tegen: "Gebarsten kersen door vorst en regen"

De kersenoogst in Haspengouw valt tegen door het slechte weer van de afgelopen maanden. Bij de vroege kersensoorten is zowat de helft van de oogst beschadigd.

De slechte kersenoogst komt niet alleen door de regen van de afgelopen dagen, zegt Jef Vercammen van Proefcentrum Fruit. "We hadden eerst in april vrij slecht weer, met vorst en lage temperaturen, waardoor de  bijen niet vlogen. Dan hebben we een slechte bloei gehad bij de vroegbloeiende kersenrassen. In mei was het ook slecht weer. En de laatste dagen hebben we zeer veel neerslag gehad en kersen die niet over een overkapping staan, zijn voor een groot stuk gebarsten."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De moeite niet om te plukken en te sorteren

Jef Vercammen vreest ook dat veel boeren de moeite niet meer zullen doen om die kersen nog te plukken: "Als er veel gebarsten kersen op de boom hangen, is het ook de moeite niet om ze te plukken en te sorteren." 

Fruittelers die hun kersenbomen overkapt hebben, zoals Karel Vaes, hebben weinig schade. 

radio 2

Meest gelezen