Een Amerikaans transportvliegtuig landt op de luchthaven van Bagram, gisteren.
AFP or licensors

Laatste Amerikaanse troepen trekken weg uit belangrijkste luchtmachtbasis in Afghanistan

Na twintig jaar hebben Amerikaanse en andere NAVO-troepen de luchtmachtbasis van Bagram verlaten, jarenlang het symbool van de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan en het centrum van de oorlog tegen de taliban en Al Qaeda. De terugtrekking zou erop kunnen wijzen dat de volledige terugtrekking van buitenlandse troepen uit Afghanistan nabij is. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde eerder dit jaar aan dat de operatie in Afghanistan tegen 11 september moet zijn afgerond.

De terugtrekking is niet officieel bevestigd - uit veiligheidsoverwegingen worden er geen details bekendgemaakt - maar verschillende anonieme bronnen binnen het Amerikaanse leger bevestigen dat alle Amerikaanse soldaten en NAVO-manschappen de luchtmachtbasis van Bagram hebben verlaten.

Het Amerikaanse leger heeft de basis overgedragen aan de Afghaanse strijdkrachten. Daarmee wordt een grote symbolische stap gezet in het beëindigen van de langste oorlog uit de Amerikaanse geschiedenis.

Ook militairen uit ons land, Nederland, Duitsland en enkele andere NAVO-lidstaten verlieten de voorbije dagen Afghanistan al.

Bekijk hieronder hoe de plaatselijke bevolking op de terugtrekking reageert, in de reportage van Ivan Ollevier uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Versterkte stad

De luchtmachtbasis van Bagram, zo'n 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kaboel, was cruciaal voor de Amerikanen. Van daaruit werden luchtaanvallen op de taliban gepland en werd de logistieke steun voor de hele missie in Afghanistan gecoördineerd.  De CIA hield er ook terreurverdachten en Al Qaeda-leden vast in een beruchte gevangenis. Ze werden er ondervaagd, maar ook mishandeld en gefolterd, zoals president Barack Obama later erkende.

De basis in Bagram werd met de tijd een grote, levendige, versterkte stad met een enorme internationale troepenmacht, fastfoodrestaurants, fitnesscentra en cafés. Op de twee landingsbanen vlogen voortdurend vliegtuigen af en aan. Verschillende Amerikaanse presidenten bezochten de basis en gaven er toespraken, ook celebrities vlogen naar Bagram om voor vertier te zorgen.

(Lees voort onder de afbeelding.)

De Amerikaanse president Barack Obama spreekt militairen toe in een hangar op de luchtmachtbasis van Bagram in 2010.

Snellere terugtrekking

De Amerikaanse terugtrekking lijkt sneller te gaan dan verwacht. Volgens sommige bronnen zou de meerderheid van de Amerikaanse militairen al tegen 4 juli thuis moeten zijn, met enkel een kleine groep achterblijvers van enkele honderden militairen om de Amerikaanse ambassade te beschermen.

Dat zou twee maanden eerder zijn dan de planning van president Biden voorziet. Het was Bidens voorganger Donald Trump die een overeenkomst sloot met de taliban over een volledige terugtrekking, maar president Biden ging ermee door. Hij beloofde dat alle Amerikaanse soldaten thuis zouden zijn tegen 11 september, wanneer de VS de aanslagen van 9/11 op het World Trade Center en het Pentagon herdenkt. 

Die aanslagen, waarbij bijna 3.000 mensen om het leven kwamen, waren het werk van de internationale terreurorganisatie Al Qaeda, geleid door Osama bin Laden. Al Qaeda was toen gebaseerd in Afghanistan en kreeg de steun van de taliban, die er de touwtjes in handen hadden. De aanslagen van 9/11 waren de aanleiding voor de VS om Afghanistan binnen te vallen, de taliban van de macht te verdrijven en Al Qaeda te verslaan.

(Lees voort onder de afbeelding.)

De taliban staan opnieuw alsmaar sterker in Afghanistan. De laatste maanden konden de moslimfundamentalisten heel wat terrein winnen op het Afghaanse leger.

Nieuwe burgeroorlog?

Maar 20 jaar na het begin van de oorlog, staat de taliban opnieuw sterk in Afghanistan. De laatste maanden wonnen ze meer en meer terrein op het Afghaanse leger in verschillende delen van het land. Het vertrek van de buitenlandse militairen wordt door de moslimfundamentalisten van de taliban op gejuich onthaald.

Velen vrezen dat er na de volledige terugtrekking een nieuwe burgeroorlog zit aan te komen in Afghanistan. 

Meest gelezen