27 jaar cel geëist tegen Syrische vluchteling in Nederland voor executie van Syrische militair

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft op het proces van een Syrische vluchteling een celstraf van 27 jaar geëist, voor de executie van een Syrische militair en het leiding geven aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie beschouwt de executie als een oorlogsmisdaad.

In 2012 werd een Syrische militair in Syrië met een groot aantal schoten om het leven gebracht. Een Syrische vluchteling die al jaren in Nederland woont, wordt ervan beschuldigd de executie mee te hebben uitgevoerd.

Ahmad al K. (49) vluchtte in 2013 naar Nederland, nadat hij uit het regeringsleger van president Assad was gedeserteerd. Na zijn desertie zou hij leiding hebben gegeven aan een groep die in verband werd gebracht met een terreurorganisatie. In die tijd zou hij samen met anderen de militair om het leven hebben gebracht.

Op het proces tegen de man heeft het Openbaar Ministerie 27 jaar cel geëist. Het feit dat hij verdacht wordt aan het hoofd te hebben gestaan van een aan terreur gelinkte groepering, geldt als een verzwarende omstandigheid.

Gruwelvideo

Een belangrijk bewijsstuk in de zaak is een gruwelijke video die op het proces werd getoond. Daarop is te zien hoe de militair door verschillende mensen met een revolver en kalasjnikov 26 keer wordt beschoten.

Al K. beweert dat hij onder druk van anderen heeft meegeschoten en dat hij opzettelijk mis heeft geschoten. Maar het Openbaar Ministerie gelooft hem niet. Hij zou zeker één keer raak hebben geschoten.

Geschokte buren

De arrestatie van al K., in 2019 in Kapelle, in de provincie Zeeland, veroorzaakte een schok in de gemeente, schrijft de Nederlandse openbare omroep NOS. De man woonde er al jaren met zijn vrouw en kinderen en stond er bekend als een vriendelijke man. Hij speelde bij een lokale voetbalclub en ging er naar de kerk.

De uitspraak in het proces volgt over 14 dagen.

Meest gelezen