ISOPIX

Minister Vandenbroucke: "Wie nog niet volledig gevaccineerd is, reist beter niet naar Portugal"

Wie nog niet volledig gevaccineerd is, reist beter niet naar Portugal. Dat adviseert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), nu de besmettingen met de deltavariant in Portugal snel aan het stijgen zijn. Een beslissing over strengere reisregels is er voorlopig nog niet door onenigheid tussen het federale niveau en de deelstaten.

"Denk twee keer na als je naar Portugal gaat. Reis daar niet naartoe als je nog niet volledig gevaccineerd bent", zegt Vandenbroucke. "Dat is een goede raad die ik geef aan iedereen die inzit met zijn eigen gezondheid en die van andere mensen. Er worden daar opnieuw lockdowns afgekondigd. Dat is geen land waar ik naartoe zou reizen."

In Portugal worden opnieuw lockdowns afgekondigd. Dat is geen land waar ik naartoe zou reizen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

Het gaat voor alle duidelijkheid om een advies van de minister. Voorlopig zijn er nog geen strengere reisregels afgekondigd voor Portugal. Vandenbroucke heeft daarover een voorstel voorgelegd aan de deelstaten, maar die waren het daar niet mee eens. 

Komen er strengere regels voor reizen naar Portugal? Wetstraatjournalist Bart Verhulst geeft een laatste stand van zaken in "Het journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Verplichte testen

Portugal is nu nog een oranje zone, waardoor reizigers zich bij terugkeer niet verplicht moeten laten testen of in quarantaine gaan. Maar het aantal besmettingen met het coronavirus is wel sterk aan het stijgen de jongste tijd. Vooral de zorgwekkende deltavariant is er in opmars. De Portugese regering besliste gisteren nog om een avondklok in te voeren in 45 Portugese gemeenten. De vrees bestaat dat Belgische reizigers de variant meenemen naar België, waardoor die ook bij ons sneller gaat toenemen. 

In het voorstel van Vandenbroucke zouden terugkerende reizigers twee testen moeten afleggen: op dag één en dag zeven na terugkeer. In de periode tussen de tests zou er geen verplichte quarantaine gelden. Daardoor zijn de voorgestelde regels toch minder streng dan voor de landen waarvoor "heel hoog risico" geldt. Enkel wie volledig gevaccineerd is, zou de nieuwe aanscherpingen kunnen ontlopen.

Het voorstel werd gisteren besproken, maar de deelstaten waren het niet eens met de plannen van Vandenbroucke. Zij willen dat er op Europees niveau afspraken gemaakt worden. De minister krijgt wél steun van de experten van de adviesgroepen RAG en RMG: ook zij zijn er voorstander van de reisregels aan te scherpen. Ook de Hoge Gezondheidsraad zou voorstander zijn.

Soloslim

"Het is zeker niet zo dat we de zaak minimaliseren", is te horen bij de Vlaamse regering. "Maar er is afgesproken om hier als klein land geen soloslim te spelen. Anders riskeer je straks een onoverzichtelijk lappendeken aan maatregelen. Daarom is het beter om hierover op Europees niveau afspraken te maken."

Een beslissing moet in principe worden afgeklopt op een digitaal Overlegcomité, maar wanneer dat zal plaatsvinden, staat nog niet vast. Een fysiek Overlegcomité is er vandaag alvast niet.

Meest gelezen