Radio 2

Reddingsoefening op strand van Knokke-Heist: "We leren telkens bij en worden elk jaar beter"

De hulp- en reddingsdiensten zijn tevreden over de grote oefening die ze hebben gehouden aan de kust van Knokke-Heist. Er waren zogezegd 2 catamarans tegen elkaar gebotst op zee. Verschillende mensen waren gewond en er waren ook vermisten. "We leren altijd bij, ook al zijn het maar kleine dingen", zegt Johan Ryckx, de leider van de oefening.

Het was de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé die de reddings- en communicatieoefening organiseerde. Het was de bedoeling om de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht te testen. "Een afsprakenregeling uitwerken op papier is één zaak, maar het is van groot belang om de theorie in de praktijk om te zetten. Daardoor kunnen we de gecombineerde reddingsacties aan de kust aan land, op zee en in de lucht goed op elkaar blijven afstemmen."

Bekijk hieronder de beelden van de reddingsoefening:

Videospeler inladen...

Bij de zoekactie op zee werden heel wat middelen ingezet: een helikopter van de luchtmachtbasis van Koksijde en vaartuigen van de scheepvaartpolitie en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR), de strandreddingsdienst van Knokke-Heist en de DAB Vloot (reder van de Vlaamse Overheid). Ook de brandweer, de lokale politie, de MUG en ambulancediensten waren paraat. Johan Ryckx leidde de oefening: "We doen elk jaar zo'n grote oefening. Het blijft nuttig. We leren telkens bij. Ook al zijn het maar kleine dingen om de communicatie te verbeteren."

Radio 2

Meest gelezen